Начало Новини Актуално Кметът Живко Тодоров с юбилеен плакет „20 години Тракийски университет“

Кметът Живко Тодоров с юбилеен плакет „20 години Тракийски университет“

Актуално
 
20 години Тракийски УниверситетКметът на Стара Загора Живко Тодоров получи юбилеен плакет – „20 години Тракийски университет “. Това стана по време на тържественото честване снощи в залата на Оперния театър. „Стара Загора е признателна на своя университет и се гордее с Вашите постижения! Изказвам подкрепата си за всички проекти и инициативи, които допринасят за неговото утвърждаване и авторитет.

Надявам се, че и занапред ще продължи доброто сътрудничество между Община Стара Загора и академичното ръководство на старозагорската Алма матер“, се казва в поздравителния адрес на градоначалника.

От името на кмета, неговият заместник Иванка Сотирова връчи поздравителен адрес и паметен плакет на Община Стара Загора. Тя благодари за доброто сътрудничество между двете институции и увери, че „представителите на университета и на просветното дело са стожерите за благоденствието на държавата и града.“

Изпълняващият длъжността ректор на Тракийския университет проф. Иван Въшин в словото си подчерта, че 20-годишната история на старозагорската Алма матер е „история на интеграция, създаване и утвърждаване“. „Тракийският университет е олицетворение на идеята за бъдещата реформа на обединение на висшите училища.Уникален, с децентрализирана структура, още със своето учредяване, в университета и до днес е запазена относителна самостоятелност на факултетите. Ние не направихме механичен сбор, а университет, който консолидира съвместните усилия, създава дух на общност и идентичност, подчерта в словото си проф. Въшин. 

Юбилеен плакет получи и председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов. Приветствие към академичното ръководство и присъстващите в залата поднесе и ректорът проф. Иван Станков. В официалната церемония присъстваха още Румяна Коларов, като представител на президента Росен Плевнелиев, първият ректор на университета проф. Иван Божков, проф. Цанко Яблански - главен инициатор за създаване на Тракийски университет и негов зам.-ректор, проф. Христо Чучков, ректор на ВМИ и декан на МФ на ТУ и др.

Програмата за отбелязването на 20-та годишнина от основаването на университета, обединил  самостоятелно съществуващи преди това висши училища с дълга история и образователни традиции, започна преди месец. Тя включваше провеждането на юбилейна международна научна конференция „20 години Тракийски университет”, различни културни и спортни мероприятия.

Честването се проведе под патронажа на президента на Република България.

             unnamed 1                          unnamed

Още новини