Начало Новини Актуално Кметът Живко Тодоров: Наследихме договор с абсурдни срокове, но сме решени да завършим проекта Железник качествено

Кметът Живко Тодоров: Наследихме договор с абсурдни срокове, но сме решени да завършим проекта Железник качествено

Актуално

Живко Тодоров

Ако до средата на месец юни 2012 г. изпълнителят на проекта Подобряване на физическата и жизнена среда на кв. Железник, който е на стойност близо 8 млн. лева, не бъде завършен ще бъде сезирана прокуратурата. Това каза на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

След извършена проверка на дейностите по изпълнението, от управляващия орган вече са верифицирани и изплатени 1 324 468 лв., съобщи той. Последният лот от проекта е полагането на асфалта, като досега на изпълнителя общината е заплатила авансово само 400 000 лева, както се изисква по договор, уточни Тодоров. По думите му за всеки просрочен ден от предвидения краен срок, текат санкции по 1% от стойността на договора с изпълнителя. Той беше категоричен, че прекратяването на договора не е изход, а би означавало провал на проекта. Нашият интерес е интересът на гражданите, полагаме всички усилия да дадем на старозагорци един хубав завършен европейски проект, каза още Тодоров. Ако фирмата го провали по тяхна вина, ще потърсим правата си по съдебен път, категоричен е кметът на Стара Загора, се казва в прессъобщение на общината.

Кметът Живко Тодоров и зам.-кметът на община Стара Загора инж. Янчо Калоянов по време на пресконференцията

Проверка на качеството на материалите с които се работи се извършва от три независими лаборатории, като съответно се издават европейски сертификати за качеството им. Ежедневно 18 души от общинската администрация са на обекта, включително и в празнични дни, съобщиха присъстващите на проведената пресконференция експерти.

Не допускаме никакви отклонения от параметрите на проекта, категоричен бе Тодоров и даде пример с изплатените от общината 300 000 лева, за да се изправят грешките по него, допуснати от предишното ръководство.

Представителят на фирмата за строителен надзор Рубикон Красимир Паралесов съобщи, че те нямат никакво притеснение за качеството на строежа. Той е бил проверяван и от външни, независими лаборатории.

Наследихме договор с абсурдни срокове, това създава голямо напрежение и неудобство за живеещите в квартала, но сме решени да го завършим докрай в полза на гражданите, бе единодушно изразеното становище от представителите на общината, които участваха в днешната пресконференция, по повод изявления на общински съветници от левицата в Стара Загора.

В пресконференцията участваха още ресорният зам.-кмет инж. Янчо Калоянов, Веска Узунова - директор на дирекция Строителство и инвестиции, Добромир Дерменджиев, шеф на инвеститорския контрол, Ангел Стоманярски - началник отдел Контрол по ЗУТ и др.

 

Още новини