Начало Новини Актуално Кметът Живко Тодоров: Мащабният ВиК проект създава неудобства, но е жизненоважен за Стара Загора

Кметът Живко Тодоров: Мащабният ВиК проект създава неудобства, но е жизненоважен за Стара Загора

Актуално

Работна среща организира днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров с управителя на Водоснабдяване и канализация инж. Росен Найденов, гл. инженер на дружеството Пеньо Пейков, директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев. В обсъждането на мащабния ВиК проект, който се изпълнява в момента, взеха участие още зам.-кметът на общината Йордан Николов, представители на дирекциите Транспорт и Екология и Строителство на Общинска администрация, на фирмите, изпълняващи дейностите, както и експерти.

Проектът, който ВиК дружеството реализира в момента, е жизненоважен за нашия град. Той ще намали загубите на вода, ще намали авариите. Неговото изпълнение е необходимост. Въпросът е как това да се случи с по-малко неудобства за старозагорци, каза в началото на срещата кметът Живко Тодоров. Ние държим да се работи по-бързо - в момента дейностите се извършват по улиците Августа Траяна, Боруйград, Васил Левски, Иречек, по булевардите Митрополит Методий Кусев и Св. Патриарх Евтимий, предстои и по ул. Хан Аспарух. Желанието ни и усилията ни са насочени към интензивна работа по тези главни артерии до края на лятото, за да се възползваме от по-малкото хора в града, а след 15 септември да се действа по по-малките улички, подчерта Тодоров. Имаме намерение да свършим работата в цялост - т.е. след приключване по дейностите за разкопаване и полагане на тръби, след това заедно ще възстановим настилката и ще държим това да е еднократно и качествено, допълни Тодоров.

Обхватът на проекта е широкият център, както го знаем старозагорци. От изток е до бул. Св. Патриарх Евтимий, на запад е до ул. Димчо Стаев, на север до ул. Августа Траяна и на юг до ул. Братя Жекови. В този квадрат са съсредоточени и най-големите проблеми, които имаме - с аварии, загуби на вода и други, обобщи главният инженер на ВиК Пеньо Пейков. Улиците, по които досега не е имало разкопаване, са предизвикателство, стана ясно от думите на инж. Пейков. Решихме да започнем от най-трудното, за да осигурим време и на музея за тяхната дейност. Бавят ни обаче законните срокове на процедурите, когато говорим за археология, допълни инженерът. Той добави още, че са договорили с управляващия орган, когато се нарушава над 50% от ширината на улицата - по договор да са длъжни да ремонтират целия участък.

Директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев бе категоричен, че те също работят на максимум, но се съобразяват с новите артефакти, които биват откривани при изкопите. Тази централна част на града не е била разкопавана и находките имат нужда от нашата съвестна работа, каза той.

С Общината и Строителния надзор работим в екип да подобрим в срок и качествено ВиК инфраструктурата, както и да минимизираме негативите на обществото, допълни и управителят на държавното дружество за Стара Загора инж. Росен Найденов.

По време на срещата стана ясно и че е изключен вариантът да се работи на парче, тъй като системата е едно цяло и трябва да се премине през тестове и изпитвания на водопроводната мрежа преди да се пусне в експлоатация и асфалтира.

Ресорният зам.-кмет Йордан Николов сподели, че се съблюдават схемите за движение на автомобилите, за да бъдат максимално удобни за хората в периода на работа по проекта.

Кметът допълни, че по повод множеството сигнали за запрашеност в района на дейностите, е взето решение да се полага временно фрезован асфалт, а не само пръст, за да се избегне вдигането на прах.

Взето бе решение Община Стара Загора да състави списък с всички неправилно възстановени участъци и тези, които не са били качествено отремонтирани, както и те да бъдат оправени от ВиК в следващите няколко седмици. Общината поиска от дружеството по-често оросяване на участъците, в които се работи, както и спазване на сроковете за строителните дейности. От страна на администрацията бе поет ангажимент за увеличаване на миенето на околните улици.

Още новини