Начало Новини Актуално Кметът Ивайло Крачолов и директорът на Национална полиция Атанас Илков откриха система за видеонаблюдение в Чирпан

Кметът Ивайло Крачолов и директорът на Национална полиция Атанас Илков откриха система за видеонаблюдение в Чирпан

Актуално

Интегрирана система за видеонаблюдение в Чирпан бе открита днес от кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов и директора на Главна дирекция Национална полиция Атанас Илков. Близо 150 хиляди лева от общинския бюджет са инвестирани в системата, чието изграждане цели спокойствие на жителите и сигурността на града. На 11 опасни кръстовища са монтирани 18 камери, каза кметът. По думите му проектът, който е реализиран за 50 дни, осигурява 24-часово наблюдение с много добро качество в централната част и входно-изходните артерии на града. Това ще даде възможност за превенция и по отношение на спазване на Закона за движение по пътищата, и по отношение на битовата престъпност. Целта е да я надградим. Днес откриваме първия ѝ етап, но още в следващия бюджет за 2023 година ще бъдат заложени средства за включване на още няколко точки в града, както и по селата Зетьово и Целина, където трафикът е натоварен поради главния път за Симеоновград, обясни още кметът.

Директорът на ОД на МВР Николай Колев поздрави общинското ръководство за реализирания проект, който ще бъде в полза както за дейността на Областната дирекция, така и в услуга на гражданите. Радостно е, че днес се открива инвестиция, насочена към подобряване сигурността на гражданите. Видеонаблюдението е доказан способ за превенция срещу битовата престъпност. В населените места, където има изградена такава система, се наблюдава спад на престъпленията като регистрация, а и голяма част от извършителите на престъпления, които са трудно доказуеми, се залавят. Видеонаблюдението ще бъде в помощ на всички полицаи, каза Атанас Илков, директор на Главна дирекция Национална полиция, който приветства проекта и благодари на Областната дирекция и на Община Чирпан за съвместната работа.

Гражданите могат да бъдат по-спокойни, а колегите - с бързи реакции по разкриването на престъпления. Благодаря за инициативата, че сте намерили средства и сили и че възнамерявате да я доразвивате в бъдеще. Можете да разчитате на нас в дейностите по надграждането, допълни Илков.

Системата е с отворен тип и може да се надгражда, каквато идея има Общината, интелигентна и устойчива е, пази информация 60 дни на всички камери и точки, разпознава регистрационни номера и други данни в тъмната част от денонощието и има възможност да бъде надграден софтуера и за лицево разпознаване. Със самото изграждане на системата са предвидени два центъра за мониторинг и контрол в сградата на Община Чирпан и в РУ- Чирпан , допълни Илия Петров, регионален мениджър Корпоративни продажби на фирмата- изпълнител Виваком.

На откриването присъстваха Юлиян Петров - началник на РУ, Николай Колев - директор на ОД на МВР - Стара Загора, Николай Стефанов - началник на РС ПБЗН-Чирпан, Орхан Асанов - зам.-председател на Общинския съвет, общински съветници и граждани. Присъстващите видяха как работи системата и как регистрира фокус точките. Изградени са два центъра за мониторинг и контрол в сградата на Община Чирпан и в РУ- Чирпан.

Още новини