Начало Новини Актуално Клошари от Стара Загора отказаха помощ от социалните

Клошари от Стара Загора отказаха помощ от социалните

Актуално

Всяка зима получаваме сигнали за бездомници, които спят на жп.гарата или под терасите в района на АПК-то на ул. Ален мак. Такова масирано превземане само на едно място - коридорите на Спешното отделение в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович, както е описано във в. Старозагорски новини, не е имало досега, коментират от Регионална дирекция "Социално подпомагане".

Деветима бездомници са регистрирани в "Социално подпомагане" от миналата година до днес, информира Мария Тонева - началник отдел "Социални услуги за хора с увреждания" към РД "Социално подпомагане". Сред тях обаче няма нито един от клошарите, които нощуват в Спешното отделение.
Рано сутринта след публикацията на "Старозагорски новини" в бр. 22 "Клошари превземат нощем Спешното отделение", лично директорът на общинската дирекция "Социално подпомагане" Снежана Апостолова и Мария Тонева са проверили коридорите на отделението.
"Миризмата на цигари, алкохол и урина бе нетърпима. Заварихме трима от бездомниците. Въпросното семейство Цветанка и Кольо Георгиеви категорично отказаха нашата помощ", каза Мария Тонева.
От проверката на "Социално подпомагане" се оказва, че Кольо е военен пенсионер, а Цветанка е безработна. Тя е била освидетелствана от ТЕЛК заради психични проблеми преди година и половина. Категорично е отказала да бъде настанена в стационара на Психодиспансера в Стара Загора. Кольо също не искал да я заведе там, защото имала "страхова невроза от болници и доктори".
"Процедурата за настаняване на бездомни хора е доста сложна, те трябва да получат социална оценка и най-важното - да са съгласни на такава помощ", коментират от "Социално подпомагане."
В Стара Загора временен приют за бездомни хора няма. В Старозагорска област има Дом за възрастни хора на Старозагорските бани, в Лясково - за възрастни с ментални увреждания и Дом за възрастни хора с деменция в Казанлък. Когато самотният възрастен човек получава пенсия, желае, и има свободно място, той може да бъде настанен там., поясняват социалните работници.

Още новини