Начало Новини Актуално Клонират наше дърво мартеница в Бризбейн

Клонират наше дърво мартеница в Бризбейн

Актуално
мартеница

Публикация на вестник Новината е вдъхновила Асоциацията на българите в Куинсланд, Австралия, да започне работа по мащабен проект за популяризиране на българската мартеница. В статията си от февруари разказахме за уникалния авторски проект на художника Мариян Миланов от Стара Загора, който от години украсява дървета с големи червено-бели символи на Първа пролет.

С такова и старозагорци посрещнаха Баба Марта тази година на площада пред Общината.
"Пиша ви от Бризбейн по повод вашата публикация "Червено и бяло за Баба Марта" в броя от 23 февруари 2010 година, в която разказвате за проект на художника Мариян Миланов, който украсява дървета като мартенички. Искаме да се свържем с него". С тези думи по имейла към нас се обърна Изабела Шопова от името на българската асоциация. От писмото става ясно, че сънародниците ни в Долната земя работят по подобен проект за украсяване на дърво на централния площад в Бризбейн за една седмица - от 1 до 6 март 2011 г., чийто дизайн са почерпили от идеята на старозагореца. Освен това се разработвал и уебсайт, чрез който да бъде отправено предизвикателство към всички български общности по света и всички общини в България да си украсят дърво-мартеница, като пожелание за здраве, щастие и просперитет към целия свят.

В сайта пък ще бъде включено и името на автора на оригиналната идея Мариян Миланов, както и снимки от неговите изпълнени проекти в Стара Загора, Варна и други наши градове.
"Надяваме се да успеем да направим този проект традиционен и да увлечем колкото може повече българи по света по създаването на сайта, изработката на мартениците и събирането на дарения за финансирането на проекта", пише още Шопова. Идеята пък току-що е получила одобрение лично от кмета на Бризбейн Кемпбъл Нюман, което стимулирало сънародниците ни да заработят с още по-голям ентусиазъм.  
Макар и от хиляди километри, вестникът също се ангажира да следи и да популяризира всяка една стъпка на родолюбивата идея на нашенците в Австралия.

Информация: вестник Новината

Още новини