Начало Новини Актуално Китайски фирми искат да изградят градски комплекс в България за 10 млрд. китайски юана

Китайски фирми искат да изградят градски комплекс в България за 10 млрд. китайски юана

Актуално
Българо-китайски бизнес форум в БТПП

В Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе Българо-китайски бизнес форум с участието на фирми от автономен регион Вътрешна Монголия. За първи път бизнес делегация от този регион посещава Палатата, което обяснява и огромния интерес към форума.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че Китай е дългогодишен и надежден бизнес партньор на България, с потенциал за сътрудничество – от поддържащата логистика и търговския обмен до енергийния сектор, включително възобновяемата енергия, където Пекин е вече един от водещите световни оператори, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Търговският съветник към Посолството на Китай. Лу Юнмин предложи съдействие, експертна помощ и услуги за насърчаване на българо-китайските търговски отношения. Той подчерта, че китайските фирми оценяват икономическата стабилност, ниските данъци и стратегическото положение на страната ни.

В програмата на Българо-китайския форум беше включена презентация на икономическия и инвестиционен климат в България от Димитър Николов, директор маркетинг в Българска агенция за инвестиции. Той наблегна на преимуществата на България като локация за износ на китайски стоки в ЕС.

Джан Шу Дъ - ръководител на Комисията за икономика и информационни технологии на автономен регион Вътрешна Монголия, запозна участниците с богатите природни ресурси, икономическия потенциал и перспективи за развитие, като подчерта, че най-голямото богатство е трудолюбието на народа. Структуроопределящи отрасли за региона са енергетика, металургия, високи технологии, химическа промишленост и др.

Сред целите на визитата на ръководената от него делегация Джан Шу Дъ очерта:

  • търсенето на град в България, където Федерацията на индустрията и търговията на гр. Хохот да открие представителство;
  • избор на град за изграждане на градски комплекс (инвестиция на стойност 10 млрд. китайски юана);
  • проучване на пазара за недвижими имоти; откриване на китайски ресторант на площ от 1000 кв. м;
  • сътрудничество в областта на селското стопанство (ориз и копринени буби);
  • преговори за изграждане на соларни паркове;
  • съвместни проекти в областта на винопроизводството, фуражни култури и млечни изделия и др.

Визитата на китайската делегация съвпадна с важно международно събитие в София – Икономически форум за Югоизточна Европа.

Подписване на споразумение в БТПП

Още новини