Начало Новини Актуално Китайска провинция е инвестирала в България 240 млн. долара през 2011 г.

Китайска провинция е инвестирала в България 240 млн. долара през 2011 г.

Актуално
китайска провинци инвестира в България 24- млн. долара

Провинция Гуандун има голям интерес за разширяване на сътрудничеството си с България и ние стимулираме представителите на нашия бизнес да инвестират в страната ви. Това каза г-н Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинция Гуандун, по време на срещата си със зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Бизнес делегация от китайската провинция е на тридневно посещение в България по покана на г-н Маринов. В рамките на посещението бе подписан Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Размерът на китайските инвестиции, направени в България от 1996 г. до 2011 г., е близо 56 милиона евро. Само през изминалата година са инвестирани 41 милиона евро, но тези цифри не отговарят на потенциала, който има икономиката на Китай, каза зам.-министър Маринов. Той допълни още, че страната ни ще търси възможности за привличане на инвеститори в осем приоритетни области – електроника и електротехника; информационни технологии и аутсорсинг; химическа и фармацевтична промишленост; машиностроене; транспорт и логистика; хранителна промишленост; земеделие и здравеопазване.

Г-н Маринов съобщи, че развитието на индустриални зони в България също е приоритет в икономическата политика на страната и припомни, че вече има подписани два договора с китайски провинции за индустриалната зона в Божурище. Подготвят се договори с Шанхай и още две китайски провинции. Общата площ на индустриалната зона е 2 млн. квадратни метра, като има възможност да бъде разширена с още 800 хиляди кв. м.   

Иво Маринов припомни и предимството, което членството в ЕС дава на България, както и факта, че страната ни е въвела едни от най-ниските данъчни ставки и редица насърчителни мерки за стимулиране на инвеститорите.

Гуандун формира 11.2% от БВП на Китай. През 2011 г. направените инвестиции от Гуандун в България са в размер на 240 млн. долара, което е с 33% повече от предходната година.

Още новини