Начало Новини Актуално Китай проучва възможностите за инфраструктурни и енергийни проекти в България

Китай проучва възможностите за инфраструктурни и енергийни проекти в България

Актуално

КитайКитайската банка за развитие проявява интерес към енергийни и инфраструктурни проекти в България. Това каза зам.-министърът на енергетиката и икономиката Евгени Ангелов по време на българско-китайски бизнес форум, в който участваха представители на провинцията Гуандун.

Банката е една от двете, чрез които Китай осъществява държавната си инвестиционна политика. Интересни за институцията били изграждането на АЕЦ "Белене", както и на магистрали, обясни Ангелов. Той добави, че засега представителите на банката само се запознавали с възможностите за инвестиции.
Преди няколко месеца сръбските медии съобщиха, че китайската банка може да се включи в проекта за втората атомна централа на България чрез сръбското правителство, което също може да участва със средства в изграждането. По-късно информацията беше публикувана и в руски медии.
Вчера китайски журналисти коментираха, че китайски компании се интересуват от България, но мащабите тук са много малки и това ги спира. Според тях фирмите нямали интерес да участват в строителството на 20 - 30 км магистрала, при положение че в Китай строели поне по 100 км, информира вестник Дневник.
Друга китайска банка, Eximbank, разглеждала възможността да инвестира в завода за стъкло "Диамант" край Разград, каза още Ангелов. Китайският интерес към производството там е от няколко години.
Пред представителите на провинция Гуандун Ангелов разказа за проекта за изграждане на индустриална зона край Божурище чрез съвместна компания с друга китайска провинция - Джъдзян.
Китайската страна ще поеме част от инвестициите в инфраструктурата на зоната, а съвместната компания ще привлече в нея китайски фирми, които вече са ориентирани към пазара на Европейския съюз, обясни Ангелов. Според него компаниите ще бъдат заинтересувани от възможността да произвеждат част от продукцията си в България, тъй като тя няма да се обмитява, а данъците и разходите за труд са ниски.
Чрез представителя на провинция Гуандун и член на централния комитет на комунистическата партия Ван Ян заместник-кметът на София Минко Герджиков покани китайски компании да инвестират в "Топлофикация" и да купят Общинска банка. "София има фирма на име "Топрофикация", която има над 400 хил. абонати.
В момента търсим партньор, с който да инвестираме в когенерация (мощност за производство на ток - бел. ред.) и така да направим по-ефективна дейността на дружеството", обясни Герджиков. Той добави, че възможност за инвестиции е и изграждането на мощност към топлофикационното дружество за производство на ток и топлинна енергия от горивото, което ще произвежда бъдещият завод за отпадъците на столицата.
Освен това общината търсела сериозен партньор, който да купи "последната държавна банка - Общинска банка", в която София има мажоритарен дял. "Може да си сътрудничим и при изграждането на третия лъч на метрото", каза Герджиков. Той покани китайски фирми да се включат и в предстоящия търг за доставка на метровлакове, както и в реализирането на проекта за технологичен парк, за който все още се търсят средства.
"Ще проучим сериозно предложенията ви. Като се върнем в нашата провинция, ще се опитаме да запознаем фирмите с възможностите, които дава България. Можем да поощряваме предприятията да инвестират тук, но не можем да вземем решението вместо тях", отговори на предложенията Ван Ян.

* * *

Китай с интерес към енергетиката ни

Китайската банка за развитие иска да инвестира в енергийни и инфраструктурни обекти у нас, какъвто е АЕЦ „Белене“, каза вчера заместник икономическият министър Евгени Ангелов по време на българо-китайския икономически форум в София. По думите му китайската Ексимбанк има интерес да инвестира в разградския завод за стъкло „Диамант“.
В края на август представители на китайската държава и на компанията „Чайна Лоуянг Флуат глас груп“ вече разгледаха площадката на завода, пише вестник Класа. От компанията планират да произвеждат в Разград флуатно стъкло, като там ще инвестират 100 млн. евро. Заместник-кметът на София Минко Герджиков пък покани китайските компании да инвестират в изграждането на когенерация на столичното парно, както и в строежа на третия метродиаметър в столицата. Китайска делегация от провинция Гуандун вчера посети завода за рециклиране на черна и бяла техника „Надин“ в Нови Искър. Китайските бизнесмени са предложили да се изпращат там стари електроуреди за рециклиране, а извлечената мед да се връща обратно с кораби. Стокообменът между България и Китай до края на юни т.г. е за 428 млн. долара, което е ръст с 16% спрямо същия период на миналата година. За периода българският износ за Китай се е увеличил с 229%,достигайки 131 млн.щ.д. Вносът е спаднал с 10% до 297 млн. долара.

Още новини