Начало Новини Актуално Китай има интерес към производство на соларни панели в Стара Загора

Китай има интерес към производство на соларни панели в Стара Загора

Актуално
Делегация от Китай Стара Загора

Стара Загора е основният и важен център на областта и нашите важни проекти ще бъдат именно тук. Ще ни е нужна голямата подкрепа на Община Стара Загора за реализацията им. Начертахме основните приоритети и конкретни теми, по които ще работим в образованието и икономика.

Това каза на среща в Община Стара Загора ръководителят на официална делегация от Китайската Народна Република Цао Дженгхай – старши правителствен съветник на Автономен регион Вътрешна Монголия.

Г-н Дженгхай уточни 4те области, в които са набелязани за реализиране съвместни проекти между Автономен регион и Стара Загора – в областта на селското стопанство се залага на използването на пустеещи земи за развитие на животновъдство и други дейности.

Другата област е сътрудничество в млекопреработването и производството на млечни продукти. Една от привлекателните сфери с потенциал е производството на електроенергия от соларни източници, включително съвместно производство на панели.

В областта на образованието залагаме на тясното сътрудничество между Икономическия университет на Автономен регион Вътрешна Монголия и Тракийски университет-Стара Загора. „Ще предложим не само размяна на студенти, но и 7-8 стипендии за студенти от България, от които ще уточним пред вашето Министерство на образованието, че държим 3-4 от тях да бъдат за студенти от Стара Загора” – уточни г-н Дженгхай.

В срещата днес участваха депутатите Недялко Недялков, Нели Калнева и Живко Тодоров. „Ще покажем, че Стара Загора и Автономен регион Вътрешна Монголия могат да правят икономика и култура и да бъдат приятели. В съвместната работна група, която ще създадем и която ще ръководи реализацията на проектите трябва да има представител на Община Стара Загора. Общината има стратегия за привличане на инвеститори, терени и собственост, в които може да се инвестира” – каза на среща депутатът Живко Тодоров.

„Много се радвам, че Стара Загора и Автономен регион Вътрешна Монголия ще си сътрудничат в такива важни области. Убеден съм, че тази среща е начало за бъдещо дългосрочно и сериозно партньорство” – каза кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Китай Стара Загора соларни панели

Още новини