Начало Новини Актуално Кипърски университет дава стипендии на кандидат-студенти от Стара Загора

Кипърски университет дава стипендии на кандидат-студенти от Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Университетът на Никозия отпуска 10 стипендии за обучение на кандидат-студенти от Стара Загора в избрана бакалавърска степен. Това стана ясно по време на среща между кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев и проф. Никос Картакулис – министър на спорта на Република Кипър и преподавател в Университета.

Две от стипендиите покриват 90% от таксата за обучение, която за една учебна година е около 8800 евро. 3 стипендии са за 50% от таксата, а останалите 5 – за 40% от таксата. Отпуска се и една пълна стипендия за магистърска програма по международни отношения или медии и комуникации за служител от Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра.
Стипендиите са по повод 50 години от началото на дипломатическите отношения между България и Кипър и 30 години от създаването на Университета на Никозия, който е един от 4-те частни университета на Острова с над 5600 студенти. В момента там се обучават 50 български студенти, а завършили през годините са общо над 200. Студентите ни там имат право да работят, за да помогнат за покриването на останалите разходи – общежитие, храна и др.
Една от целите ни е да създадем полезни контакти с български университети за съвместна работа по проекти, каза на проф. Картакулис. Университетът на Никозия има 4 факултета – бизнес, социални и хуманитарни науки, инженерен и педагогически. В три от тях обучението е и на английски език, а в педагогическия – само на гръцки език.
Гостите посетиха и Тракийския университет на Стара Загора.

Още новини