Начало Новини Актуално Килограм бизонско филе струва 130 швейцарски франка

Килограм бизонско филе струва 130 швейцарски франка

Актуално

Край тополовградското село Орлов дол в края на миналата година един българин засели първото в България стадо бизони и скоро превърна фермата на Евро бизон АД в най-голямата в Европа. Заедно с швейцарски партньори хасковлията Илиян Василев тръгна срещу природата и побългари американските динозаври. Адаптацията се оказа сериозно изпитание.

Първи демонстрираха негостоприемство вълците, които нападаха неведнъж стадото и успяха да нахапят до смърт няколко животни. Един от починалите бизони - огромен 7-годишен мъжкар с височина 1.90 м и тегло 1.3 тона, продължава да радва стопаните си, но като трофей. Уникат е, категорични са от Евро бизон. Подобен трофей няма в Европа, макетът му бе изработен в Германия, разказва пред вестник Национална бизнес поща Илиян Василев. Той отказва да назове сумата, която е платена за препарирането. Казва само, че е колкото една кола. Препарираният в цял ръст екземпляр и няколко глави на бизони поставиха началото на колекцията трофеи, която ще краси бъдещото градче тип Дивия запад, което предстои да бъде изградено тук. Проектът за изграждане на градчето стои, макар акцентът в момента да е върху животните - приспособяването и разширяването на стадото, казват от българо-швейцарското дружество. Отказахме се само от идеята за изграждане на кланица, икономически неизгодно е, споделя Илиян Василев.
Интересът към резервата не стихва, да зърнат на живо огромното стадо продължават да идват хора откъде ли не. Гледката си е впечатляваща. Но отглеждането на бизони в България не е лесно както през зимата, така и през лятото. Липсата на дъжд например през летните месеци принуди фермерите да дохранват динозаврите с фураж, като за догодина от  Евро бизон ще решават проблема със система за поливане.

По Гергьовден край Орлов дол се родиха първите бизончета, сред тях и двойка близнаци. В момента в резервата има над 300 животни, в по-голямата си част женски, от които ще се очаква да родят догодина или по-късно малки.
Засега тук само се инвестира. Печалба се очаква след време, когато се завърти търговия, а по-късно -туризъм и лов. Не се планира бърза възвращаемост. Отскоро Евро бизон има създаден сайт, където публикува всякаква информация за живота на бизоните. В него има и магазин он-лайн, където желаещите могат да поръчат и закупят месо от бизон (например филе, кайма, кюфте и т. н.). Цените са швейцарски (кг. филе е 130 швейцарски франка). Но всички постъпления ще се реинвестират. Бизнесът на Евроби-зон няма да е само в Орлов дол, от дружеството планират да направят ферми и другаде, където открият подходяща земя от порядъка на 1000 дка. Има чар в отглеждането на бизони, обяснява българският Тед Търнър. Адвокатурата съм я зарязал абсолютно, след повече от 20 години в системата, и не съжалявам. За мен е предизвикателство -правим нещо абсолютно ново и единствено, нещо, което си струва. За Европа, не само за България, казва Илиян Василев.

Още новини