Начало Новини Актуално Кенет Мертен

Стара Загора с представители на събитие на Кенет Мертен по специалната покана на д-р Соломон Паси

Актуално

САЩ и България са партньори и съюзници по-силни отвсякога. А най-доброто предстои. С тези думи се обърна новият американски посланик Кенет Мертен към гостите на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България, домакинствано от д-р Соломон Паси, президент на организацията.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващите се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Сред присъстващите на събитието бяха експрезидентът Росен Плевнелиев, зам.-председатели на Народното събрание, посланици, депутати, военни, бивши министри, дипламати от кариерата. В събитието участваха и представители от Стара Загора - Олег Стоилов, председател на ТПП - Стара Загора и на Граждански клуб ЛИПА, Вени Петрова, председател на СХР Стара Загора и член на УС на ТПП, ЧСИ Маргарита Димитрова и IT специалистът Кристиан Венциславов, също част от Граждански клуб ЛИПА. Старозагорската група беше поканена лично от председателя на Атлантически клуб д-р Соломон Паси, с благодарност за активното партньорство в мащабния младежки научен фест „Ало космос! Говори България!“ с възстановеното копие на сателит „Интеркосмос България 1300“.

Посланикът посочи, че ще направи най-доброто да покани членове на американския конгрес да посетят България.

Във всяка една страна има потенциални заплахи за демокрацията, стана известно от думите на Мертен. Според него начинът да бъдат преодолени подобни предизвикателства не е като бъде забранено да хората да разговарят и изразяват своето мнение. Трябва се намери начин хората да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, защо икономиките на държавите печелят от сътрудничеството, каза той.

Безвизовият режим за пътуване до САЩ е нещо, за което посланикът е говорил с всяко едно длъжностно лице в служебното правителство и в сегашното редовно, обясни той. Ще се ангажирам да работя и сътруднича с българското правителство по отношение на това, което трябва да се случи и да бъде направено, каза Мертен. По думите му не е политическо решение относно това кои държави ще получат безвизов режим за пътуване до САЩ и има заложени критерии, които България трябва да изпълни.

Работим с всяко едно правителство, което е избрано, така отговори посланикът на въпрос за отношенията на посолството с редовния кабинет. Като дипломат имам опит в работа с правителства, които са изключително благоприятно настроени към САЩ и такива, които не са толкова благоприятно настроени, но целта ни винаги е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позициите, които САЩ подкрепят, независимо дали в ООН или други международни организации и да споделяме целите, които вие споделяте, каза още Мертен.

 

Още новини