Начало Новини Актуално КЕН отрича за соята в кренвиршите и иска изследване в Европейска лаборатория

КЕН отрича за соята в кренвиршите и иска изследване в Европейска лаборатория

Актуално
КЕН, кренвирши

Фирма КЕН АД еднозначно и категорично заявява, че не използва соеви протеини в производството си, както в своите продукти под марка Стара планина, така и във всички продукти с марка КЕН, гласи изявление на ръководството на месопреработвателното дружество. Реакцията е следствие на обявените от земделския министър резултати от проверки на продукти по стандарта Стара планина в магазинната мрежа.

На пресконференция министър Мирослав Найденов заяви, че продуктите, в които е открита соя, са карначе на фирма Сами–М, колбас Майстор Цвятко на фирма Лалов и Вачев ЕООД, кебапче на Унимес АД – Монтана и кренвирши на КЕН.

Изнесените твърдения не отговарят на истината и поради увреждането на репутацията ни настояваме контролните проби да бъдат изследвани в сертифицирани Европейски лаборатории, се казва още в съобщението на ръководството на КЕН - Стара Загора.

 

Прессъобщение на КЕН


Фирма КЕН би искала да сподели няколко притеснителни факта относно начина по който са взети пробите и са извършени изследванията:

  • 1.  Според предоставеният ни акт за вземане на проби /N6919 от 07.10.2010/ са взети: 5 броя опаковки Кренвирши Стара Планина на КЕН АД, с грамаж 360 гр. Единствената разфасовка на Кренвирш Стара Планина КЕН предлагана на пазара е с точен грамаж от 320 гр. При така описаните в акта данни възниква основателно съмнение че кренвиршите не са продукт на КЕН АД.
  • 2.  В акта не е отбелязано, че са взети и съхранени контролни проби. Не можем да бъдем сигурни какви контролни проби са изследвани в такъв случай и какви ще бъдат изпратени за изследване в Германия.
  • 3.  Имахме намерение да извършим за наша сметка независима експертиза на част от контролната проба в сертифицирана лаборатория в Австрия. В същото време ни е отказано да ни се предостави количество от контролната проба в НВМС за такава експертиза.
  • 4.  От записаните 5 бр. проби в акта, за 4 от тях няма данни къде са. Уведомиха ни, че в момента има само 1 отворена опаковка и то 200 гр. от нея.
  • 5.  Според предоставения ни протокол от изпитване изпитването на пробите започнало на 07.10.2010 г. е приключило на 14.10.2010. Как са изнесени резултати  на 13.10.2010 г. при положение, че няма официален протокол за приключване на изследването.
  • 6.  Как може да се правят изводи на основата на метод /вътрешнолабораторен/, който не е акредитиран в България и не е валидиран в Европа.

Всичко горепосочено ни води до извода, че е възможно взетите проби да не са на продукти произведени от фирма КЕН.

 

Още новини