Начало Новини Актуално КЕН оспорва протокола за взетите проби

КЕН оспорва протокола за взетите проби

Актуално
КЕН, кренвирши

Представеният ни протокол за изследване на взетите от търговската мрежа проби от продукт с марката Стара планина, за който от Националната ветеринарномедицинска служба твърдят, че е наше производство, фактически е нелегитимен, тъй като върху него няма положен нито подпис на контрольора, който е взел пробата, нито на представител на съответния търговски обект.

Това съобщи за вестник Старозагорски новини изпълнителният директор на КЕН АД Йонка Ранчева по повод отнетото право на предприятието да произвежда колбаси с тази марка.

Ранчева съобщи още, че фирмата е изпратила образци от продукцията си в референтната лаборатория в Германия и се надява анализът да потвърди твърдението, че в нея няма и не може да има соя или соев протеин. Тя допълни, че тези проби са нотариално заверени и са взети в присъствието на контролен орган от PВСК. Изпълнителният директор открито изрази съмнението си в нивото на централната лаборатория на НВМС и метода, по който пробите са били изследвани.
"Този метод е неприложим при продукти с термична обработка, каквито са кренвиршите на "КЕН", бе категорична тя.

От ръководството на месопреработвателната фирма обаче изказват огорчението си от изнесените твърдения, тъй като според тях това щяло да нанесе удар не само върху граден близо 20 години имидж, но и върху самата марка Стара планина, както и върху авторитетността на лабораторните изследвания на оторизираната институция като цяло.

КЕН - акт за кренвирши по стандарт Стара планина акт за кренвирши по стандарт Стара планина

 

* * *

Министър Мирослав Найденов: Стандартът Стара планина не допуска компромиси и правилата са за всички

По време на дискусията за бъдещето на ОСП в Пловдив животновъдните организации предложиха при производството на продуктите по стандарта Стара планина да се допуска само българска суровина, за да се защити нашия производител. Министър Найденов подчерта обаче, че това не е допустимо в рамките на принципите на ОСП, доколкото би се приело като протекционистка политика. Същевременно министърът подчерта в отговор на журналистически въпроси относно казуса от последната седмица с открита соя в колбаси от стандарт „Стара планина”, че няма колебания по отношение прилагането на правилата. Щом е изрично записано в стандарта, че не може да се влага соя, значи всяко открито количество е нарушение на правилата, независимо как е попаднало там. Така че не са допустими хипотезите, предлагани в момента за оправдание на откритите количества, потвърди министър Найденов.

На специална среща сам с животновъдите министър Найденов обеща да съдейства за организиране на среща с министър-председателя за обсъждане на проблеми в животновъдния сектор, като на нея се поставят следните теми - данъчната политика в сектора, бюджетните прогнози за 2011 по отношение на националните доплащания и темата за оземляването на животновъдите.

Още новини