Начало Новини Актуално КЕН АД - Стара Загора откри модерен завод за производство на колбаси

КЕН АД - Стара Загора откри модерен завод за производство на колбаси

Актуално

КЕН АД - лидер в производството на малотрайни колбаси за Южна България, откри ново месопреработвателно предприятие. Общата инвестиция на КЕН АД в новото предприятие е на стойност 22.2 млн. лв. Сградата е с три корпуса, които са функционално обвързани - производствен, административно-битов и спомагателен сектор.

На 24 септември в кв. Голеш в Стара Загора да уважат събитието и да поздравят домакините дойдоха зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р Пламен Цеков, депутатът Иван Колев, областният управител на Стара Загора Йордан Николов, кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, зам.-кметът Велизар Балабанов, председателят на Асоциацията на месопреработвателите Константин Чорбаджийски, директорът на РВМС д-р Даньо Данев, дистрибутори на дружеството в страната, бизнес партньори, доставчици на машини и суровини, приятели и др. гости.
Водосвет за здраве и просперитет отслужи Старозагорският митрополит Галактион.
ФАБРИКАТА Е ОБОРУДВАНА СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТИ, по технологичен проект, разработен с участието на френски консултант, пише вестник Национална бизнес поща. Високопроизводителните инсталации са сред най-съвременните разработки на световните лидери в бранша. Основната термична обработка, осигуряваща качеството на крайния продукт, се извършва в свръх-модерни камери на тунелен принцип,произведени от водещата в интернационален мащаб германска компания FESSMANN.
Заводът дава възможност на компанията да повиши дневния си капацитет от малотрайни и трайни колбаси до над 60 тона. Освен настоящия си асортимент, който включва популярните кренвирши, различни видове наденици, малотрайни и шпекови салами, КЕН АД планира РАЗШИРЯВАНЕ НА ГАМАТА С НОВИ ТРАЙНИ КОЛБАСИ, СЕЛЕКЦИЯ ОТ ПУШЕНИ МЕСА, ШУНКА И ДР. По данни на НСИ в момента КЕН АД притежава около 16% от пазара на малотрайни колбаси в страната. Целта на компанията е да заеме 25% и да навлезе на външни пазари.
Според изследвания на потреблението в бранша, КЕН АД има пазарен дял от 22-24% от продажбите на най-търсения вид малотраен колбас в страната - кренвиршите. Те са и доминиращият продукт с повече от 40% дял в АСОРТИМЕНТНАТА ЛИСТА НА ФИРМАТА, ВКЛЮЧВАЩА НАД 20 ВИДА ПРЕДЛАГАНИ КОЛБАСИ. Продуктите са позиционирани в средния ценови клас и се радват на лоялност от страна на потребителите заради постоянното, непроменено през годините качество.
Влизането в действие на настоящата инвестиция ще позволи на КЕН АД да продължи развитието си като един от лидерите в производството на колбаси в национален мащаб, както и да отговори на нарасналото търсене на продуктите си във всички региони на страната. Използваната до момента производствена база, която осигуряваше пазарния успех на фирмата през последните 8 години, ще бъде преоборудвана и подготвена за производство на други видове месни продукти.

Основатели и собственици на КЕН АД са Румен Кузманов, Пламен Исионов и Румен Нонов. Съвместната им дейност започва през 1991 г. Производството стартира с капацитет 1 т на ден. През 1996 г. е основано КЕН - 4 ООД, в което е привлечен нов съдружник - Кеърсбек - България АД, фонд за рисков капитал, инвестиращ в растежа на малки и средни предприятия в България. Новият партньор има дялово участие 49% от капитала на фирмата и осигурява допълнително финансиране, което прави възможно покупката на допълнително оборудване и изграждането на собствено месопреработвателно предприятие.
През 1997 г. фирмата решава да съсредоточи усилията си върху продукти с доказан търговски успех. Портфолиото е прецизирано до две основни групи: малотрайни и трайни варено-пушени колбаси. През 1998 г. дружеството е преобразувано в КЕН - 4 АД, а две години по-късно открива собствена фабрика за производство на малотрайни и трайни колбаси. Първоначално производственият капацитет е 10 т/ден. Освен върху вкуса, фирмата работи и върху визията и качествената опаковка.
През 2001 г. дружеството е преобразувано в КЕН АД, а тримата собственици изкупуват дела на Кеърсбек - България АД. Производственият капацитет е увеличен на 15 т/ ден. В следващите две години инвестициите в ново оборудване и технологии довеждат до нарастване на капацитета до 27 т/ден. През 2003-2007 г. произвежданата продукция и продажбите достигат 35 т/ден. Малотрайните колбаси с марка КЕН вече се предлагат в съвременна вакуумирана опаковка. Успешно е лансиран хамбургският колбас КЕН във вариант с естествена обвивка, а по-късно и телешкият колбас с естествена обвивка. Сред новите попълнения са мексиканската наденица и японски салам.
Днес КЕН е един от лидерите на пазара за малотрайни варено-пушени колбаси и е сред най-известните български марки. За последните тринадесет години фирмата увеличи продажбите си повече от дванадесет пъти. През 2007 г. дружеството получи престижната награда Супербранд, която се присъжда на най-познатите и предпочитани търговски марки в България.

Още новини