Начало Новини Актуално КЕН АД откри модерен завод за колбаси в Стара Загора

КЕН АД откри модерен завод за колбаси в Стара Загора

Актуално

Новият завод е разположен в индустриалната зона Голеш, източно от Стара Загора. Построен е на собствен терен на закрита застроена площ от 9420 кв.м. Строителството е изпълнено за около година и половина, като инвестицията в новото предприятие възлиза на 22.2 млн. лв. Новата придобивка ще позволи на КЕН АД да продължи развитието си като един от лидерите в производството на колбаси в национален мащаб, както и да отговори на нарасналото търсене на продуктите с марка КЕН.

На тържеството по повод откриването присъстваха стотици гости, приятели на тримата собственици и партньори на фирмата. Символичната лента беше прерязана от създателите на КЕН - Румен Кузманов, Румен Нонов, Пламен Исионов, и от депутата от ГЕРБ Иван Колев. Съвместната дейност на тримата собственици на КЕН започва през 1991 г. в областта на търговията. Впоследствие съдружниците се ориентират към производствената дейност. Компанията непрекъснато инвестира през последните 15 години в оборудване, сграден фонд, фабрика за производство и не на последно място в управление и обучение на персонала. Специално внимание отделят на развитието на пазара, налагането на марката КЕН и поддържане на високо качество на продуктите.

Параметри
Новото предприятие има капацитет за производство 60 тона трайни и малотрайни колбаси на ден. Фабриката е оборудвана според последните изисквания на всички български и европейски стандарти по технологичен проект,
разработен с участието на френски консултант. Високопроизводителните инсталации са сред най-съвременните разработки на световните лидери в бранша. Основната термична обработка, осигуряваща качеството на крайния продукт, се извършва в свръх-модерни камери на тунелен принцип, произведени от водещата в интернационален мащаб германска компания FESSMANN. Предприятието отговаря и на всички европейски директиви за месопреработвателна дейност. Работи според изискванията на стандарта ISO 22000:2005. Използваната до момента производствена база, която дава пазарния успех на фирмата през последните 8 години, ще бъде преоборудвана и подготвена за производство на други месни продукти.

Продукти
Днес КЕН е един от лидерите на пазара за малотрайни варено-пушени колбаси и е сред най-известните български марки. Малотрайните колбаси, произвеждани от фирмата - кренвирши, наденици и пресните салами, са предочитани на българската трапеза. Освен
трайните варено-пушени колбаси, произвеждани от КЕН, сред които салам Бургас, Веслец, шпеков, лионски, фирмата предвижда разширяване на продуктовия асортимент с деликатеси от нераздробени меса.
Предвижда се производство на нови трайни колбаси, селекция от пушени меса, шунка и др. Според данни на НСИ в момента КЕН АД притежава около 16% от пазара на малотрайни колбаси в страната, който за 2008 г. достига 67 хил. тона. Целта на компанията е да заеме 25% от растящия пазар на малотрайни колбаси в България и да навлезе на външните пазари.
Според изследванията на потреблението в бранша КЕН АД понастоящем има пазарен дял от 22-24% от продажбите на кренвирши. Те са и доминиращ продукт с повече от 40% дял в асортиментната листа на фирмата, включваща над 20 вида предлагани колбаси. През 2007 г. КЕН получи и голямо признание за качеството на своята продукция - наградата Супербранд, която се дава за най-позната и предпочитана търговска марка в България.

Материалът е публикуван на 6 ноември 2009 г. в приложението Клуб Предприемач на вестник Пари

Още новини