Начало Новини Актуално КЕН АД иска официално извинение от министър Найденов

КЕН АД иска официално извинение от министър Найденов

Актуално
КЕН - Стара Загора

Ще поискаме от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов официално да се извини на най-големия производител на кренвирши в страната, който държи почти една четвърт от този пазар, съобщи в Стара Загора маркетинг-мениджърът на КЕН АД Светлозар Игнатов, който заедно с изпълнителния директор на фирмата Йонка Ранчева и съсобственика й Пламен Евтимов даде специална пресконференция.

На 13 октомври вечерта министър Найденов, заяви че при изследване на проби от продукти, произведени по стандарта "Стара планина", в търговската мрежа е установено наличие на соя. Министърът оповести и имената на фирмите-производители, между които и старозагорската "KEН", припомня вестник Старозагорски новини.
"Категорично заявяваме, че в нито един от четирите продукта, които произвеждаме по този стандарт, няма и не може да има соя или соев протеин. Фирмата е изумена от изказването на министъра", каза Игнатов. Той съобщи, че соевите добавки не се слагат в нито един продукт на "КЕН" много преди въвеждането на стандарта "Стара планина". Нещо повече - фирмата е прекратила тяхното цялостно използване още преди близо осем месеца и от тогава до сега те не се добавят в нито един от нейните продукти.
"От Асоциацията на месопреработвателите изказаха съмнение, че може би такива добавки са попаднали в продаваната стока чрез използваните подправки", уточни Игнатов. От "КЕН" обаче са направили нарочно запитване до австрийския си доставчик и до централната лаборатория за изследване на храните във Виена.
От там им отговорили, че в техните добавки не присъства соя.
Старозагорските производители на кренвирши са на месния пазар от близо 19 години. В момента са инвестирали близо 20 млн. лева в нов цех. Според думите на ръководството, фирмата просто не може да си позволи такава "хитрина на дребно", която ще отблъсне досегашните потребители на производството им.
"На път сме да изпитаме сериозно съмнение в добронамереността на контролиращите органи", каза още Светлозар Игнатов. От "КЕН" са категорични, че като ответна стъпка ще изискат контролните проби от споменатите колбаси, които в момента се намират в лабораторията на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), да бъдат изследвани в лицензирана европейска лаборатория, като конкретното им предложение е това да стане в Австрия.
"Това е удар върху "КЕН" и авторитета му", заявиха организаторите на пресконференцията. Те не отговориха твърдо на въпроса дали всичко, което се случи в последните дни, не е дело на конкурентен производител, но не изключиха и такава възможност.

"Мерките по този контрол при нас са драконовски и просто не е възможно да се случи това, в което ни обвиняват", категорични са от "КЕН". На брифинга вчера беше съобщено, че фирмата вече е започнала да изтегля набедените за съдържание на соя продукти от търговската мрежа. Това е направено, след като в "КЕН" е получено пожелателно писмо, подписано от директора на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) в града на липите д-р Генади Ганчев.
От своя страна директорът на РВМС потвърди изпращането на такова писмо и коментира пред репортер на "Старозагорски новини" как могат да се получат проби с такъв резултат.
"Има три начина - каза той. - Или контрольорът е подписал чека за партидата без да я провери, или е получил пари за това, или не притежава нужната компетентност за такъв вид контрол."
Д-р Ганчев съобщи, че на такава проверка са подложени и служителите от контролния орган. Той информира, че хванатата със соя партида е от септемврийското производство на "КЕН", втори месец след въвеждането на стандарта "Стара планина", и допълни, че все още от НВМС се очаква окончателно становище по въпроса.
Директорът на РВМС обаче не изключва и вариант, който излиза извън компетентността на неговата служба и влиза в тази на МВР и прокуратурата.
"Това би могло да стане, ако производството примерно се извършва след края на работното време на контрольора, но това е само предположение", завърши разговора той.
Засега от "КЕН" не смятат да заведат дело срещу Министерството на земеделието, но настояват на своите предложения и ако вината им не се докаже, очакват официално извинение от министър Найденов.

* * *

Прессъобщение на КЕН


Фирма КЕН би искала да сподели няколко притеснителни факта относно начина по който са взети пробите и са извършени изследванията:

  • 1.  Според предоставеният ни акт за вземане на проби /N6919 от 07.10.2010/ са взети: 5 броя опаковки Кренвирши Стара Планина на КЕН АД, с грамаж 360 гр. Единствената разфасовка на Кренвирш Стара Планина КЕН предлагана на пазара е с точен грамаж от 320 гр. При така описаните в акта данни възниква основателно съмнение че кренвиршите не са продукт на КЕН АД.
  • 2.  В акта не е отбелязано, че са взети и съхранени контролни проби. Не можем да бъдем сигурни какви контролни проби са изследвани в такъв случай и какви ще бъдат изпратени за изследване в Германия.
  • 3.  Имахме намерение да извършим за наша сметка независима експертиза на част от контролната проба в сертифицирана лаборатория в Австрия. В същото време ни е отказано да ни се предостави количество от контролната проба в НВМС за такава експертиза.
  • 4.  От записаните 5 бр. проби в акта, за 4 от тях няма данни къде са. Уведомиха ни, че в момента има само 1 отворена опаковка и то 200 гр. от нея.
  • 5.  Според предоставения ни протокол от изпитване изпитването на пробите започнало на 07.10.2010 г. е приключило на 14.10.2010. Как са изнесени резултати  на 13.10.2010 г. при положение, че няма официален протокол за приключване на изследването.
  • 6.  Как може да се правят изводи на основата на метод /вътрешнолабораторен/, който не е акредитиран в България и не е валидиран в Европа.

Всичко горепосочено ни води до извода, че е възможно взетите проби да не са на продукти произведени от фирма КЕН.

Още новини