Начало Новини Актуално Казанлъшките старейшини решиха: Не с 20%, а с 10% ще се вдигнат автобусните билети

Казанлъшките старейшини решиха: Не с 20%, а с 10% ще се вдигнат автобусните билети

Актуално

С 10% се увеличават цените на билетите в автобусния транспорт в община Казанлък, считано от 20 февруари, като се приема и предварително изпълнение на завишението. Кметът на община Казанлък се задължава да подпише и анекс с Консорциума от транспортни фирми, извършващи обществен превоз на пътници.

Това решиха общинските съветници на Казанлък с 20 гласа за, 11 въздържали се и двама против след най-дългите дебати досега от началото на мандата на настоящия местен парламент.

Решението на съветниците идва постфактум, след като още на 14 февруари т.г. автобусните превозвачи на практика увеличиха цените на билетите в градския и междуградския транспорт средно с 20%, като за някои линии билетите са увеличени с 13%, а при други - с 23%. На база това увеличение градският билет в Казанлък стана 80 стотинки, при досегашни 70 стотинки.
Припомняме, че консорциумът от транспортни фирми въведе едностранно увеличението на билетите, преди решение на Общинския съвет, въпреки че са задължени по договор, който изтича през септември тази година.
Ако не се стигне до споразумение и фирмата не се откаже от въведените вече със заповед на управителя нови цени, то въпросът може да стигне до съд.
Повечето съветници, участвали в дебатите, бяха категорични, че най-вероятно мотив за исканото увеличение има, тъй като разчетите на фирмата-превозвач показвали, че разходите за горива са 70% от всички разходи на Консорциума.
Представители на опозиционните партии и групи в Общинския съвет на Казанлък упрекнаха кмета Галина Стоянова, че от началото на мандата й само се вдигат такси, данъци и се орязват разходи в различни сфери, без компенсации за най-уязвимите групи. Упрекът дойде заради факта, че с гласовете на мнозинството от ГЕРБ не беше прието предложението на бившия кмет Стефан Дамянов за субсидиране на пътуването в градските и междуградските линии с 50% за ученици и пенсионери до 75 години и на 100% за пенсионери над 75 години. За тази цел в бюджета следваше да се заделят 320 хиляди лева.
Преди това съветниците с мнозинство приеха на второ четене бюджета на община Казанлък. В политическо изказване председателят на групата съветници на БСП и бивш председател на Общинския съвет в града Васил Самарски упрекна Стоянова и нейния екип, че във всички сфери има орязване на средствата, както и че няма нищо ново по отношение на обществените поръчки. Мотивът на Самарски за това бе сключен наскоро нов договор с досегашната фирма - доставчик на горива, за която предишният Общински съвет сигнализира Прокуратурата за високите цени на горивата. На свой ред Стоянова възрази на упреците, че е принудена да прибегне до тези мерки, тъй като общината е оставена в пълна разруха. Ще градим от нищото, за да стигнем целите си, ще градим с правителството на ГЕРБ, каза кметицата на Казанлък.
По отношение на сключения нов договор с досегашната фирма - доставчик на горива за детските, училищните и социалните заведения, кметът на Казанлък заяви, че той е на цени, по-ниски от досегашните - вместо на 2.60 лева за литър, на 1.80 лева за литър.
Стоянова призова да не се спекулира и политизира по въпросите за градежа и цените.
По повод упреците, отправени към предишната кметска управа, и разрухата, оставена от настоящата кметска управа, бившият кмет на Казанлък Стефан Дамянов бе категоричен, че разпространената от Общината справка за наследените стари задължения е некоректна, и призова новата власт и кмета да направят повече.
Ще ви ръкопляскаме, каза Стефан Дамянов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини