Начало Новини Актуално Казанлъшки десетокласник разплака посланика на Куба

Казанлъшки десетокласник разплака посланика на Куба

Актуално

Десетокласникът от ПГ по лека промишленост и туризъм Станислав Георгиев успя да развълнува до сълзи извънредния и пълномощен посланик на Куба у нас Н.Пр. Херардо Суарес Алварес, както и Елизабет Палмейро - съпругата на единия от петимата кубинци, обявени в страната си за герои, но пребиваващи в затворите на САЩ вече 11 години.

Десетокласникът е носител на първата награда в тазгодишния конкурс, обявен от Асоциацията за приятелство "България - Куба" - "Куба - далечна и близка". Станислав спечели симпатиите на посланика и съпругата на Рамон Лабаниньо Саласар със своята 20-минутна презентация-филм, озаглавен "Звезди, невидими за светлината".
Лентата разказва за петимата кубинци - Рене Гонсалес, Антонио Герардо, Рамон Лабаниньо, Фернандо Гонсалес и Херардо Ернандес, обвинени в тероризъм и осъдени на различни години затвор. Двама от тях са с доживотни присъди, въпреки становището на Апелативния съд в Маями, че със задържането им е нарушен чл.14 на Международната конвенция за човешките права, пише вестник Старозагорски новини.
Емоционалният разказ на младежа, просълзил присъстващите, му донесе признанието на Кубинския институт за приятелство с народите - специална значка и грамота.
Съпругата на един от осъдените - Елизабет Палмейро, поиска официално лентата на младежа, за да може да бъде разпространявана в Куба и страните, подкрепящи каузата.
Първият дипломат на Куба у нас призова младите хора да станат инициатори на мащабна кампания в подкрепа на справедливостта за петимата задържани кубинци.
"Вие вече правите нещо за нашата страна, вие вече правите история, нещо важно за тази кауза", каза посланик Алварес. Той отправи призив към учениците от ПГ по лека промишленост и туризъм да напишат писмо до президента на САЩ Барак Обама, до държавния секретар Хилъри Клинтън, в което да поискат справедливост за кубинците и тяхното освобождаване. Сред тях има и такива, които не са се виждали със съпругите си откакто са задържани, държавният секретар на САЩ може да уреди това с един подпис - каза посланик Алварес. - С вашето писмо-подкрепа ще покажете, че в една малка страна като България има младежи, има хора, които защитават свободата - каза кубинският дипломат. - Филмът на Станислав ще допринесе да се разбере несправедливостта, която вършат, и да освободят нашите герои. Това е моето предложение, ако желаете, направете го!", заключи посланикът.
Посещението в Казанлък на първия дипломат на Куба бе специален жест на Кубинското посолство към казанлъшката гимназия, чиито възпитаници вече втора година печелят първите места в националния конкурс "Куба - далечна и близка". Конкурсът е част от Националния календар за извънкласни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката.
За изразена солидарност с кубинската кауза и по повод 45-ия юбилей от създаването на ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък посланик Херардо Алварес връчи на директорката на гимназията Рени Червенкова специална грамота.
Български шевици и плетеници получиха на свой ред кубинските гости.
През настоящата година се навършват 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Куба. За този период в островната държава са работили над 40 хиляди български специалисти, чиито деца и близки и до днес пазят топли спомени за тези години, каза на импровизиран брифинг по-рано през деня посланикът на Куба. С промените броят на българските специалисти в Куба постепенно намалява и към момента няма нито един. Въпреки това интересът на българския бизнес към Куба е огромен, допълни кубинският дипломат. Над 2 милиона туристи от цял свят всяка година посещават Куба.

Още новини