Начало Новини Актуално Казънлък търси дългосрочна кредитна линия от половин милион лева

Казънлък търси дългосрочна кредитна линия от половин милион лева

Актуално
Галина Стоянова Казанлък Галя Стоянова

Казанлък е стратегически за страната не само като географско, но и като културно положение със своите културно-исторически дадености. Затова се включваме активно в разработването на проект по Регионално развитие Маркетинг на туристическите дестинации, казва кметът на Казанлък Галина Стоянова.

- Г-жо Стоянова, как община Казанлък навлиза в 2012 година?
- Община Казанлък е в кризисна ситуация много преди да настъпи кризата в държавата и в света. Към момента Общината има за 2008, 2009, 2010 и 2011 г. просрочени и неразплатени задължения към фирми, с които има договори за доставка на услуги, но които продължават да изпълняват задълженията си. Двете основни големи фирми са за снабдяване с горива и с хранителни продукти за детски градини, ясли и домове. Това са СРЕДСТВА, КОИТО СЕГА НАШИЯТ ЕКИП ИЗЧИСЛЯВА НА СТОЙНОСТ ОКОЛО 6 МЛН. ЛЕВА. В бюджета за 2012 г. ние трябва най-напред да видим по какъв начин ще можем да разсрочим тези задължения и да започнем тяхното изпълнение, за да не се стига до запор на нашите сметки. Това е реална заплаха, която започна още през ноември 2011 г., когато три фирми запорираха сметки. И слава богу, че бяха на стойност около 40 000 лева. Първата фирма беше на Васил Самарски, председателя на Общинския съвет, който си върна средствата чрез запор, и още две, които направиха такава стъпка. След това ПОЛУЧИХМЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ГОЛЕМИ ФИРМИ, КЪМ КОИТО ИМАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ че вече са направили постъпки в съда за вземанията от Община Казанлък. Това ни принуди в края на ноември 2011 г. да направим среща с всички тях и да подпишем дългосрочни споразумения за разсрочено плащане. Добре, че те се съгласиха и към декември успяхме да изплатим първите вноски.

- Какво ще правите през 2012 г. със задълженията?

- През 2012 г. намерението ни е в бюджета на Общината ДА НАПРАВИМ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ФИНАНСОВАТА РАЗХОДНА ЧАСТ в което да посочим всички задължения, споразумения и начините на разплащания, които сме предвидили.
Досега задълженията на Общината не са били предоставяни на Общинския съвет с бюджетите за съответната година. Ние искаме да има специална точка в проекта за решения на Общинския съвет за бюджета за 2012 г., в която той да ни упълномощи ДА СПАЗВАМЕ РИТМИЧНО СПОРАЗУМЕНИЯТА, КОИТО СМЕ СКЛЮЧИЛИ С ФИРМИТЕ. Досега ръководството на Общината е правило такива споразумения, но не ги е изпълнявало. И много фирми вече не вярват на Община Казанлък като партньор. Ако ние сега не изпълним споразуменията, които подписахме, следващата им стъпка категорично ще бъде възстановяване на съдебните спорове и исковете за запор на сметките ни. Като се има предвид, че единият запор може да бъде на стойност над 1 млн. лева, каквото е задължението ни към Кроносекопетролиум, фирмата, която ни зарежда с горива, сами си представете с бюджета на Общината. КАК МОЖЕМ ДА ИЗПЪЛНИМ ЗАПОР ОТ 1 МИЛИОН! Обричаме се да бъде блокирана цялата дейност на Общината.

- Какъв е изборът на общинското ръководство да извършва инвестиционни, строителни, социални мерки, които са необходими на Общината?

- Има два начина това да се случи. Единият, като вземем поука от правителството, е да разчитаме на инвестициите от европейските фондове. Основният начин, по който разглеждаме инвестиционните си проекти за 2012 г., е КАНДИДАТСТВАНЕТО ПО ВСИЧКИ ОТВОРЕНИ МЕРКИ НА ВСЯКА ЦЕНА. Затова и вторият приоритет, който предлагаме на Общинския съвет с бюджета за 2012 г., е да осигури средствата за съфинансиране по отворените мерки, по които трябва да кандидатстваме. Много разчитаме на програмата към Министерството на околната среда и водите за кандидатстване за втория етап на водния проект Реконструкция на пречиствателната станция за 24 млн. лева, за който вече сме подготвили техническата документация. ДО ФЕВРУАРИ ТРЯБВА ДА ВНЕСЕМ ПРОЕКТНИЯ ФИШ.

Готвим кандидатстването си по програмата за канализация и ВиК мрежи на четири населени места, които попадат в агломерациите между 2000 и 10 000 еквивалент жители. Това са Енина, Крън, Копринка и Бузовград.
Втората оперативна програматова е Регионално развитие, която към момента няма отворена мярка за строителство. Но ОЧАКВАМЕ ПРЕЗ АВГУСТ ДА СЕ ОТВОРИ ТАКАВА МЯРКА ЗА ГРАДСКА СРЕДА Там също ще използваме няколко налични проекта, които имаме разработени за града и за селата.

- Ще кандидатствате ли по мерките, които се отнасят до туристическия продукт?

- За всички е ясно, а съм говорила и с двамата министри - на културата и на икономиката, енергетиката и туризма, че не може да се представя България без Казанлък! Градът е стратегически за страната не само като географско, но и като културно положение със своите културно-исторически дадености. Затова се включваме активно в разработването на проект по Регионално развитие МАРКЕТИНГ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДЕСТИНАЦИИ. Обединяваме се по туристическия бранд, който е основен за Казанлък - розата и Долината на царете, с Павел баня, Карлово, Сопот и Мъглиж. Трябва да възстановим партньорството си с тези общини не само по отношение на туристическия маркетинг, но и по отноше ние на празниците, които се провеждат традиционно в тях. Това е единият начин да направим финансирането на част от основните дейности - инфраструктурата, туристическия продукт и маркетинга му.

Вторият начин, който смятаме да използваме и за който ще поискаме отново съдействието на Общинския съвет, а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ СЕ ДОПИТАМЕ И ДО ГРАЖДАНИТЕ, е да направим кредитна линия на Общината за 2012 г. Ще поискаме от банките, включително и от Европейската банка за финансиране, както и от местните, да ни дадат оферти при какви условия можем да ползваме дългосрочна кредитна линия, примерно на стойност до 500 000 лева. И тя да бъде специално за дейности в инфраструктурата, т.е. ЗА АСФАЛТИРАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УЛИЧНАТА МРЕЖА За това не можем да използваме оперативна програма. Вече няма такава.

Обслужването на една кредитна линия няма да натовари толкова Общината, но ще бъде полезно решение на един много важен въпрос. Ако нашата инфраструктура продължава да бъде в разпадащо се състояние, за какъв туристически маркетинг можем да говорим? Транспортните връзки, магистрала Тракия, транспортен коридор N 9 ще се отвори с тунела под Шипка - те всички опират до Казанлък. Но оттам през него минаването е трудно заради инфраструктурата, която е в много тежко състояние.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини