Начало Новини Актуално Казанлък ще отбележи Еньовден

Казанлък ще отбележи Еньовден

Актуално
Еньовден

На 24 юни, навръх Еньовден, от 10,00 часа пред Етнографския комплекс под парк Тюлбето, ще бъдат възпроизведени еньовските ритуали, с които ще приключи Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в Казанлък.

Той започна на 19 май и тази година продължи 5 седмици с богати и разнообразни празнични събития. Ритуалите по Еньовден ще бъдат изпълнени от спортен клуб за здраве Белите рози, който тази година чества 30-я си рожден ден, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Еньовден е празник, който се отбелязва на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила. Най-добре е да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са 77 и половина — за всички болести и за болестта без име.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Още новини