Начало Новини Актуално Казанлък посрещна хиляди туристи с карнавално шествие и възстановки на народни обичаи (видео)

Казанлък посрещна хиляди туристи с карнавално шествие и възстановки на народни обичаи (видео)

Актуално

рози празник Казанлък

Казанлък посрещна хиляди туристи и гости по време на кулминацията на празниците на розата. Тази година те се честват за 109-и път. Свидетели на кулминацията на продължилите близо един месец празници на розата бяха много туристи от Япония, Русия и други страни и делегации от около 20 държави, дипломати.

Гости на празникът бяха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие и блогоустройството Томислав Дончев, народни представители.

Казанлък посрещна хиляди гости от чужбина и България с атрактивен, шарен и благоуханен празник Традиционно празникът протича с възстановки на ритуала по бране на розовия цвят и на процеса на розоварене, с веселие и народни хора и със задължителните снимки с многобройните туристи.

Розата е символ на поминъка, на патриотизма, на самочувствието на казанлъчани, каза при поздравлението си кметът на Казанлък Галина Стоянова. За своя кауза тя обяви изграждането през следващата една година на нов модерен музей на символа на България - маслодайната роза. Това ще помогне на Казанлък да се наложи като център на културен и на фестивален туризъм.

Казанлък е място, което носи магия - далеч извън пределите на България, каза в приветствието си председателят на НС Цецка Цачева.

Това е магията на розата, това е магията на изкуството, това е магията на Долината на тракийските царе... Розата е България. Нека да съхраним този празник, защото докато тук в Казанлък има Царица на розата, докато тук в Казанлък има гости, които посещават и се радват на празник, който е с вековни традиции аз съм изпълнена с оптимизъм за България!

Господ не е дал на България нефт и газ под земята, но ни е дал друго, каза министър Томислав Дончев - Дал ни е археологически забележителности под земята и маслодайна роза върху земята. Това, че Казанлък произвежда по тон и половина розово масло е добре. Това е ценна стока. Само че най-ценната скока в днешно време са символите, легендите и мечтите.

Министър Дончев пожела заедно за произвеждаме повече легенди и повече мечти. Официалните гости, туристите и царица Роза, приветстваха участниците в празничния карнавал, в който се включиха малки и големи.

Още новини