Начало Новини Актуално Казанлък има ново туристическо лого и слоган

Казанлък има ново туристическо лого и слоган

Актуално
Ново туристическо лого на Казанлък

Атрактивно лого и слоган Ново начало с история ще красят новите туристически сувенири на Казанлък. Проектът на Захарина Петрова-Проданова от София бе избран от авторитетно жури с председател Стефан Божков (член на УС на СБХ) измежду близо 30 предложения на български дизайнери от Казанлък, София, Велико Търново, Шумен, Пловдив, Габрово, Великобритания, Дания и Холандия.

Инициативата Младежко ателие за изработка на туристическо лого и слоган на Казанлък е организирана от групата общински съветници Експерти за Казанлък и Дружеството на хотелиерите и ресторантьорите в града.

Всички в журито бяхме категорични, че е време Казанлък да има модерна, атрактивна и свежа визия на туристическите сувенири, която да е далеч от клишираната визия на розата, а в същото време да въплъщава енергията, духа и свежестта на областта, заяви Кольо Карамфилов, който бе част от журито.

Логото и слоганът на Захарина Петрова-Проданова стават собственост на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Казанлък, които ще го използват за изработка на атрактивни сувенири на града. Победителката ще получи награда от 1100 лв., тъй като печели и с двете си предложения – за лого и слоган. Авторите на избраните за изложба проекти ще получат грамоти от организаторите и журито.

Новото туристическо лого и слоган на Казанлък, както и други 12 номинирани от журито проекти ще бъдат представени в изложбата Младежко ателие 2011 пред Дома на културата Арсенал на 9 юли (събота) от 11 часа.

За Младежко ателие Казанлък 2011
Групата общински съветници Експерти за Казанлък и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града организираха Младежко ателие за изработване на туристическо лого и слоган на Казанлък. Целта на инициативата бе да провокира младите творци да създадат нов, модерен символ на Казанлък като туристическа дестинация със силен потенциал, многообразие и същевременно традиции.

В Ателието можеха да вземат участие със свой авторски проект лица на възраст от 18 до 35 години, без ограничение в местожителството. Срокът за изпращане на проектите изтече на 30 юни. Предложенията на кандидатите бяха оценявани от авторитетно жури с председател Стефан Божков, член на УС на СБХ и президент на Международно триенале на графичните изкуства, и членове: Петя  Минекова (дизайнер, директор на НГПИД Aкад. Дечко Узунов), Кольо Карамфилов (член на СБХ, носител на гран при на Международно триенале на графичните изкуства), дизайнерът Венко Юнаков и заместник-председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Казанлък Петър Веков.

За Захарина Петрова-Проданова и проекта Ново начало с история
Захарина Петрова-Проданова е родена на 13 септември 1978 г. в София. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Национална художествена академия. В момента е докторант на катедра Книга и печатна графика с тема Дизайн на лого – развитие и съвременни тенденции. От 2006 година е арт директор и графичен дизайнер в Рекламна агенция Дарита Дизайн Студио.

В своя проект Захарина предлага своеобразно съчетание на взаимно свързани и графично обединени в съвременна визия реплики на детайли от Казанлъшката тракийска гробница и елементи на древната тракийска писменост. Целта е да се представи Казанлък като модерен град с богати традиции. Визията се състои от стилизирано изображение на купола на гробницата. Буквите, с които е изписано името на града са директна асоциация с изображенията във фриза и по своеобразен начин напомнят човешки фигури.

Още новини