Начало Новини Актуално Казанлъчанин - втори в класацията за най-перспективен млад учен на Северна Америка

Казанлъчанин - втори в класацията за най-перспективен млад учен на Северна Америка

Актуално

23-годишният казанлъчанин Свилен Кънев е получил второто място в престижната годишна класация на Американската асоциация за изследвания в областта на компютърните науки за най-перспективен млад учен на Северна Америка. Отредената втора позиция за бившия възпитаник на казанлъшката Природо-математическа гимназия и талантлив ученик на физика Теодосий Теодосиев е на практика завиден успех не само за Свилен, но и за страната заради факта, че младежът е първият българин, достигнал до такава награда.

Според Свилен, който до 6 януари все още е в България, наградата е основно морална и цели да поощри младите таланти в компютърните науки за нови изследвания.
Отреденото му второ място е за неговите досегашни разработки като студент по компютърни науки в Харвард в областта на компютърната архитектура. Преди четири години Свилен Кънев се прочу с това, че стана първият казанлъчанин, приет в този престижен американски ВУЗ.
За отличието, присъдено му през декември, Свилен е определен и предложен от управата на Харвард. Правилото е такова, че вузовете имат право да предложат само по един свой студент за годишната награда.
В крайното класиране на Американската асоциация за компютърни науки Свилен е останал само едни гърди след възпитаника на Технологичния институт в Джорджия, който е получил годишната награда.

Сега младият казанлъшки учен прави планове и събира материал за своята дипломна работа през м.май, когато ще защитава бакалавърска степен по компютърни науки. Темата, по която ще работи, е: Надеждността на процесорите на персоналните компютри. След това плановете на Свилен предвиждат още няколко години да остане в Америка, тъй като смята да продължи образованието си в степен докторантура.
Любовта си към математиката, физиката и точните науки Свилен дължи както на своите преподаватели в ПМГ Никола Обрешков в Казанлък, така и на родителите си, които макар и хуманитаристи в същата гимназия, поощрявали математическите таланти и способности на своето дете.
Преди четири години Свилен Кънев бе едно от лицата на казанлъшки младежи, станали символ на първата по рода си в страната ни инициатива за задържане на младите хора по родните им места, добила популярност като Зелена карта - Казанлък. Свилен имаше тази чест като бронзов медалист от Международната олимпиада по физика в Сингапур през 2006 година.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини