Начало Новини Актуално Казанлъчани с подписка бранят общинската си болница

Казанлъчани с подписка бранят общинската си болница

Актуално

След реформаторската ножица Общинската болница в Казанлък ще работи със 144 клинични пътеки, вместо 152, както беше до миналата година. Това е и поводът от два дни в града на розите да бъде организирана подписка срещу "незаконните критерии, въведeни в последния момент от НЗОК и Министерството на здравеопазването, чиято цел е административно закриване на малките общински и частни болници" (б.р. - цитатът е дословен).

Според управителя на единствената общинска многопрофилна болница в Казанлъшки регион "Д-р Христо Стамболски" д-р Кети Маналова, "въвеждането на делегирани бюджети на болниците, без ясни правила и при липса на критерии, обричат на фалит общинските болници, отговорили на критериите и подписали договор с НЗОК за по-голяма част от клиничните пътеки, по които са работили в предходните години".
Нейните колеги са категорични, че делегираните бюджети създават условия за генериране на дългове и фалити и лишават пациентите от адекватна и безплатна медицинска помощ, пише вестник Старозагорски новини.
Недоволството на екипите в общинските болници бе синтезирано в разпространена по-рано декларация на директорите на общинските и частните болници в България, изпратена лично до премиера Бойко Борисов. Д-р Маналова и председателят на РК на БЛС в Казанлък д-р Стойко Стойков също подкрепят справедливите искания на гилдията. Според тях било недопустимо след обнародване на Националния рамков договор през 2010 година и съществуващите стандарти да се променят устно условията и да се създават умишлени пречки, които да ликвидират досега действащите структури.
Според директорите на общинските болници, твърденията на здравния министър, че закриването на болниците е заради липса на пари, били неоснователни. Бюджетът на Касата за 2010-а бе приет с излишък от 829 милиона лева, налични са още 700 милиона, спестени от здравни вноски в предишните години. "Всяка здравна система има нужда не само от скъпи бутикови болници, но и от малки общински болници, които да решават обикновените и най-често срещани здравни проблеми на обикновените граждани."
Кметът на Казанлък Стефан Дамянов, като член на Националното сдружение на общините в РБългария, също подкрепи исканията на общинските болници и изрази тревогата си от принудителното им изваждане от здравеопазването.
"Общинските болници обслужват близо 3 милиона българи, което е 1/3 от всички граждани на страната. Голяма част от пациентите им идват от труднодостъпни райони, със застаряващо население и с висока безработица. Точно те ще претърпят двоен удар - плащане на по-високи вноски и плащане за пътуване в отдалечените болници за тяхна сметка. Общинските лечебни заведения отговарят на техните нужди, в близост до техните домове. Няма държава в Европа, в която здравеопазването да се осъществява само и единствено във високотехнологичните болници. Затова буди недоумение механичното и бързо закриване на общинските болници, без да се гарантира на гражданите достъп до медицински услуги", се казва в декларацията.

Още новини