Начало Новини Актуално Каузарите повишат финансовата култура на младежите чрез обучения и състезателна игра (видео)

Каузарите повишат финансовата култура на младежите чрез обучения и състезателна игра (видео)

Актуално

Каузарите Стара ЗагораНеформалната група Каузарите от Стара Загора стартираха изпълнението на проект Млад и зает. Той е финансиран по програма Младежта в действие чрез Национален център Европейски младежки програми и инициативи. Неформална група Каузарите е обединение на млади хора, имащи интерес към развитието на младежкото предприемачество и стимулирането на младежката заетост.

Евгени ЛишевСъбрахме се няколко приятели и решихме да обединим усилията си в създаване на младежка неправителствена организация, която да подпомага наши връстници, които имат качества и желание да развият собствен бизнес, за да останат и да се реализират успешно в България. Това заяви Евгени Лишев, победител през тази пролет в предаването Кауза.бг на Българската национална телевизия.

Инициативата на групата е подкрепена от Община Стара Загора, Търговско- промишлена палата - Стара Загора, Клуб на работодателя - Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА - Стара Загора, Професионална гимназия (ПГ) по електроника Джон Атанасов, Търговска гимназия Княз Симеон Търновски, ПГ по строителство, архитектура и геодезия Лубор Байер, ПГ по облекло и хранене Райна Княгиня, ПМГ Гео Милев, ГПЧЕ Ромен Ролан, Областна администрация - Стара Загора и младежката поддържаща система Консултативен младежки съвет - Стара Загора.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора активно подкрепя идеята за стимулиране на младежкото предприемачество и създаването на подготвени кадри за предприятията от региона. Палатата участва в проекта и пряко и ще награди един от най-добрите бизнес проекти на младежите, възникнал в следствие на дейностите от проекта на Каузарите Млад и зает.

В рамките на проекта, който продължава до края на 2013 г., са планирани няколко дейности. Между партниращите училища ще се проведе състезание по предприемачество чрез световноизвестната настолна игра за финансова грамотност Потоци пари. Целта е да участниците да повишат своята финансова култура и да могат успешно да разпределят бюджета си, за да постигнат независимост. Играта ще им създаде ситуации от реалния живот, обясни Евгени Косев, експерт в Търговско-промишлена палата - Стара Загора и представител на Каузарите. Победителите от всяко училище ще отидат на финал. Целта е така да разпределят средствата си, че да постигнат в играта месечен пасивен доход от 50 000 лева.

Също така ще се проведе обучение за разработване на бизнес план и проект. Планирани са и две дискусии с местната власт и бизнеса относно възможностите за стимулиране на младежи да развиват предприемаческа дейност.

По време на реализирането на проекта ще се провеждат ежемесечни срещи на така наречената think tank - постоянна фокус група, която да анализира и предлага мерки за намаляване на младежката безработица на местно и национално ниво.

Установяваме контакти с дирекции в различни министерства, пред които да депозираме предложенията. Имаме и конкретни идеи за следващия програмен период, насочени към повишаване на младежката заетост.

Ще се проведе и онлайн конкурс за иновативни бизнес идеи, целящи стимулиране на младежката заетост.

Една от основните цели на групата към момента е да събере достатъчен брой млади хора, които имат визия за решаването на проблемите, свързани с младежката безработица, за да създадат и учредят младежка неправителствена организация с такава насоченост на местно ниво, а в последствие да развият и национална мрежа.

ТПП - Стара Загора - Каузарите

ТПП - Стара Загора - Каузарите

ТПП - Стара Загора - Каузарите

 

Още новини