Начало Новини Актуално Катар иска български агнета

Катар иска български агнета

Актуално
Посещение в Катар

Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо. Това обяви председателят на държавната компания Хасад фууд Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Освен това, Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър Ал Хаджири.

Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася. Хасад фууд е държавна компания, която е създадена от Катарския инвестиционен фонд. Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купуват от частни собственици, каза председателят на Хасад фууд. Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. Нужни са ни инвестиции в животновъдството, допълни министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Той представи още  възможностите за производство на розово масло, за изграждане на екарисаж в Угърчин, птицевъдството, аквакултури, логистичен център за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество Врана, към което има 1 500 дка земя, оранжерии и ферми.

Още новини