Начало Новини Актуално Каолин откри индустриален жп клон за 2 милиона лева

Каолин откри индустриален жп клон за 2 милиона лева

Актуално

Каолин АД даде официален старт на работата на индустриален жп клон в Димитровград. Съоръжението осигурява възможности за директни доставки до индустриалните клиенти на дружеството в региона. Една от кариерите за добив на варовик е в чирпанското село Свобода. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева и е най-мащабната през последните години в България.

Изграждането на жп клона до фабриката за преработка на варовика започна преди две години. На практика е създадена една малка гара и е построена нова линия с дължина 750 метра, която свързва производствената база с националната жп структура, пише вестник Старозагорски новини.
Реализацията на проекта има изключително благоприятен ефект върху околната среда и регионалната инфраструктура и ще доведе до намаляване на трафика на тежкотоварни автомобили в региона и респективно занижени вредни емисии в атмосферата. От друга страна, ще се намали рискът от ускорена амортизация на пътищата и съществено ще се увеличи надеждността на доставките към основните клиенти на суровината. Дружеството разполага още с индустриални жп клонове в Сеново, Ветово и Девня, а основното мото в работата му е "Нашата отговорност към нашата Земя".
Откриването на жп клона съвпадна и с 5-годишнината от дейността на "Каолин" в Димитровград. Изпълнителният директор на дружеството Димитър Ангелов илюстрира загрижеността на бизнеса за екологията със символичен подарък на "зелена алея" и обеща напролет да подарят на града толкова дръвчета, колкото деца са се родили през 2010 г.
"Каолин" АД е водещ производител на индустриални минерали в Югоизточна Европа. Дружеството е лидер в производството на суровини за стъкло и керамика, като освен това е и ключов доставчик на материали с приложение в строителството и леярството. През последните няколко години "Каолин" реализира експанзия на Балканите чрез придобиването и учредяването на свои дъщерни фирми в Сърбия, Румъния, Украйна, Турция и Албания. Наред с това дружеството продължава да развива и новите си географски пазари като Египет, Сирия и другите страни от Близкия изток и Азия.

Още новини