Начало Новини Актуално Кандидатите за шофьори кормуват пред камери. Електронни очи ги гледат и как решават листовките

Кандидатите за шофьори кормуват пред камери. Електронни очи ги гледат и как решават листовките

Актуално
камери

46 са записалите се за първите практически изпити в Стара Загора за  шофьорка книжка, които се проведоха с видеонаблюдение в учебните коли. Тези изпити по кормуване са били на първи октомври и вчера в Стара Загора, потвърди шефът на областния отдел Контролна дейност - ДАИ Ангел Димитров.

Изискването теоретичният и практическият изпит за шофьори да бъдат заснемани влезе в сила от първи октомври.
Устройствата за практическия изпит са носени и монтирани от изпитващия служител на „Автомобилна администрация“. Техниката за наблюдение не се купува от инструкторите.
След приключването на изпита камерите се демонтират. Дали кандидат-шофьорът е минал и е взел изпита обаче не се казва пред камерата.
„Изпитите протекоха нормално, няма стрес сред курсистите, нито пък сред нас“, коментира пред „Новината“ един от дългогодишните старозагорски инструктори - Митко Трайков.
Видеонаблюдение има и в залата, където бъдещите шофьори решават листовки по време на техния теоретичен изпит в сградата на местното ДАИ.
От ИА „Автомобилна администрация“ съобщиха, че в страната има оборудвани 50 зали – 27 държавни и 23 частни, които отговарят на изискванията и са били приети от експертите й.
Записите от практическите и теоретичните изпити ще бъдат съхранявани за последващ контрол една година.
Държавната такса за явяване на шофьорски изпит остава непроменена, няма да се вдига и таксата за шофьорските курсове.
Инструкторите в Стара Загора обаче са притеснени от това, че е възможно да бъдат „рекетирани“ да плащат такса на колеги, които са оборудвали с видеонаблюдение залите си за обучение, в които ще се провежда теоретичният изпит.  
2000 лв. са нужни на един собственик на школа за шофьорски курсове, за да оборудва кабинет според изискванията.
В момента с такова оборудване са двама-трима души. В техните помещения могат да се провеждат теоретични изпити, но се чува, че собствениците на зали с „камери“ ще искат от инструкторите по 5-10 лв. „такса“ за курсист от другите школи, който ползва помещението, за да решава листовки на изпита си.

Информация: вестник Новината

Още новини