Начало Новини Актуално Кандидатът на България изправен пред трудности и съмнения в ЕП – коментари в европейските медии

Кандидатът на България изправен пред трудности и съмнения в ЕП – коментари в европейските медии

Актуално

Кандидатът на България за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Румяна Желева бе подложен на критики поради нейни финансови интереси, докато тя бе изслушвана в Европейския парламент, предаде АФП, цитирана от Агенция Фокус. Бомбардирана от въпроси, Желева отрече, че е укривала свои финансови интереси.

Тя призова събралите се евродепутати да погледнат приложените от нея документи. „Ще видите пределно ясно, че българското законодателство е спазено”, подчерта тя и призова парламентаристите да се концентрират върху по-важното: дали тя отговаря на изискванията за поста в Европейската комисия.
Въпреки това, няколко от нейните събеседници сметнаха двата въпроса за тясно свързани, питайки я защо тя не е декларирала своята дейност като менажер на компанията „Глоубъл консулт” през периода 2006 – 2009 г.
„Бих искала да ви уверя, че съм декларирала всичко, което имам да декларирам”, подчерта тя пред своите събеседници. „Ако съм направила нещо грешно, българските власти биха го разкрили преди много време”, каза още тя.
Докато течеше изслушването на Желева, някои евродепутати разпространиха документи относно работата на българския кандидат в „Глоубъл Консулт”, които не присъства в декларацията й от 2007 г.
Желева, по-точно, бе разпитана от сънародничката си Антония Първанова, която тя обвини в разпространяването на слухове.
„Няма да говоря за слухове, говоря за официални документи”, контрира Първанова.
Желева, на 40-годишна възраст, бивш външен министър и евродепутат, също трябваше да се защити срещу слухове за връзки между нейния съпруг и организираната престъпност преди да заеме поста на първия дипломат на България миналата година.
Европейският парламент изрази съмнения по отношение на кандидата на България за евреокомисар Румяна Желева и поиска да бъдат изяснени предполагаеми нередности в нейната декларацията за финансови интереси, предаде АФП.
Новината бе съобщена, след като Желева, кандидат за поста на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризите, бе подложена на бурно интервю за работа в Европейския парламент в Брюксел.
„Няма да обявяваме нашата позиция” за Желева, каза евродепутат Ева Джоли, председател на комисията за развитието на ЕП, която изслуша българския външен министър.
Чарлз Гьоренс, представител на Европейските либерали, каза, че Парламентът е призовал председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и юридическата служба на ЕП да разследва допълнително финансовите интереси на Желева.
„Барозу трябва да каже… дали ще остави Желева на поста”, каза той.
Решаващата препоръка на ЕП няма да стане известна до началото на следващата седмица, когато ще са изслушани всичките 26 кандидати за еврокомисари.
„Фактът, че Барозу бе помолен да се произнесе по декларацията за интереси на Желева, е „друг начин да се каже, че ние не сме доволни от нейния отговор””, каза още Гьоренс.
По-рано, по време на парламентарното изслушване, Желева бе принудена да се защитава във връзка с обвинения, че тя не е декларирала своята позиция като ръководител на българската компания „Глоубъл Консулт”.
„Ако съм направила нещо грешно, българските власти биха го разкрили отдавна”, каза тя на евродепутатите.
Желева също трябваше да се защитава от слухове за връзки между нейния съпруг и организираната престъпност.

Изслушването на кандидатите за еврокомисари вчера изпадна в хаос, след като външният министър на България се опита да опровергае твърденията, че тя не е била достатъчно честна в декларацията си за своята бизнес дейност, пише изданието „Айриш таймс”.
Румяна Желева, кандидат за поста еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, каза, че тя е продала своя дял в консултантска фирма и вече не е свързана с нея.
Зелените и либералите в Европейския парламент, въпреки това, заявиха, че официалните архиви в България сочат обратното. Изправена пред въпроси за хуманитарната ситуация в редица горещи точки на света, велите в някои случаи отговори на Желева също станаха повод за критики от страна на евродепутатите.
След като политическите групи в Парламента поискаха допълнителни подробности, Желева може да се изправи пред възможността за нова проверка на нейната декларация пред Европейската комисия.
На среща вчера вечерта, групите се споразумяха да напишат писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и адвокатите на комисията, в което да попитат дали Желева е спазила изискванията за финансовата декларация.
Желева е вторият член на новия състав на Европейската комисия, получил името Барозу ІІ, който бе подложен на натиск. Слабото представяне на кандидата за еврокомисар по данъците, одита и борбата с измамите Алгирдас Семета от Латвия предизвика по-рано през деня недоволството на евродепутатите-социалисти.
Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева не успя да опровергае обвиненията, че тя е „слабото звено” в новия състав на Европейската комисия, получил името Барозу ІІ, пише белгийското изданието „Юропиън войс”.
В навечерието на изслушването си Румяна Желева бе изправена пред обвинения във връзка с нейните финансови интереси и липсата й на опит, за да бъде еврокомисар начело на хуманитарната помощ. В хода на изслушването тя не успя да отстрани тези съмнения.
На евродепутатите се наложи да поискат повече яснота относно нейните бизнес интереси. Става дума за кога и дали Желева, бивш евродепутат, се е освободила от своята собственост в и е напуснала управлението на консултантската компания „Глоубъл Консулт”. Според нейната автобиография, Желева е управлявала компанията през периода 2001 – 2003 г. и отново през периода 2006 – 2007 г.
Но Антония Първанова, български евродепутат-либерал, обвини Желева в това, че тя не казва истината. Първанова заяви, че е виждала български официални документи, показващи, че Желева е управлявала компанията до 9 юни 2009 г. Всеки необявен финансов интерес поставя Желева в нарушение на правилата на Европейския парламент и Европейската комисия.
Желева се отбраняваше яростно. „Това са неоснователни обвинения, които произлизат от моя колега Антония Първанова, която е изпратила писмо до Европейската комисия”, каза тя. „Има папка с всичките необходими документи. Всичко може да се провери и да се установи, че е в съответствие с българското законодателство”, добави тя.
Независимо от това, кое е истина, Желева навреди на себе си, като не адресира въпроса директно. Тя не спомена за обвиненията в своята уводна реч и избягна няколко директни въпроса.
В последствие, тя категорично отрече, че все още е собственик на компанията, принудена да направи това от представителя на Зелените Джудит Саргентини, рядък случай на евродепутат, който настоява за отговор по време на тези изслушвания.
Дори и без обвиненията и контраобвиненията, Желева би изпитала трудности по тематиката. В случай че бъде одобрена, Желева ще заеме поста еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризите. Тя даваше неясни и несвързани отговори, които често бяха прекъсвани поради липсата на време, отбелязва изданието.
Либералите, социалистите и „Зелените” в Европейския парламент са изключително предпазливи спрямо кандидата на България за еврокомисар, Румяна Желева, съобщава френската телевизия телевизия „ЕвроНюз”.
„Има слухове около Желева относно финансовите интереси на нейното семейство в България, бих искала тя да ги опровергае. Надявам се, че тя е предоставила на Барозу всичките възможни неща, които са необходими да се установи дали слуховете за финансовите интереси се базират на реалността или са само идеи на някой, който не подкрепя Желева”, каза Ребека Хармс, съпредседател на Групата на зелените в Европейския парламент, помолена да коментира българския кандидат.
Попитана дали Желева е достатъчно подготвена за поста на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризите, Хармс каза: „До колкото аз виждам в нейната автобиография, тя вече е жена на политиката, затова постът няма да е нещо ново за нея, но Европа е различна, тя вече познава малко Европа, защото тя вече е била тук и не е напълно новодошла, но аз искам да кажа, че отново и отново е много интересно дали хората наистина са способни или не да работят в Европейската комисия като еврокомисар. Тя не е по-силна или по-слаба от другите кандидати”.
Кандидатът на България за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Румяна Желева се опита във вторник да докаже своята квалификация за поста на фона на силен порой от въпроси на членовете на Европейския парламент относно предполагаеми финансови дейности, включващи нея и нейния съпруг, пише британският вестник „Файненшъл таймс”.
Изслушването се разгорещи, след като български евродепутат обвини Желева по повод нейната автобиография. Междувременно Желева призова скептичен евродепутат да посети родния й град и да се запознае с официалните документи на съда.
„Готов ли сте да посетите България?”, попита тя. В друг момент тя каза на своите събеседници: „Нямам нищо за криене. Аз съм декларирала всичко, което имам да декларирам”.
Преди изслушването, няколко евродепутати предположиха, че Желева, която е външен министър на България от юли насам, може да се изправи пред интензивен разпит във връзка с нейния професионален опит и явната липса на прозрачност.
Най-разгорещената дискусия се концентрира върху участието на Желева във фирмата „Глоубъл Консулт”, която оперира в сферата на въпросите на приватизацията. В резюмето на Желева, представено в ЕП, се казва, че тя е била менажер на компанията от 2001 до 2003 г. и отново от 2006 г. до 2007 г. Но евродепутати намекнаха, че тя всъщност е била собственик на компанията до април 2009 г. – явно нарушение на българското законодателство.
Първоначално Желева не успя да изясни своето участие във фирмата, вместо това се позова на българските власти. „В България имаме институции… те са проверили всичко”, каза тя и добави: „Всичко е в съответствие със законодателството в България”.
Желева също обвини българския евродепутат Антония Първанова в разпространяването на слухове и призова комисията да се върне на въпроса за нейното портфолио. „Мисля, че трябва да се концентрираме върху хуманитарната помощ. Има много хора по света, които страдат – дори губят живота си. Въпреки това ние се фокусираме върху неоснователни слухове”, каза тя.
След края на изслушването Желева заяви пред репортери, че тя е продала своя дял в „Глоунъл консулт”, но отказа да каже кога и колко пари тя е получила за него.
В моментите на изслушването, когато нямаше яростни пререкания, Желева се представи като енергична, модерна, имаща желанието да подобри готовността на ЕС за потенциални бедствия и да задълбочи съратничеството между страните-членки.

 

* * *


В едно от най-обсъжданите и оживени изслушвания досега за Комисията на Барозу, Румяна Желева беше изслушана (и разпитана) от членовете на комитета по Развитието, околната среда и външните работи на Европейския парламент. В него имаше всичко - обвинения, въпроси по принципни проблеми, въпроси за детайли, дори покана за България, пише dnes.bg.

Бизнес интересите водят до несправяне с кризите

Номинирана за длъжност, която включва отговор на кризи, Желева не успя да покаже компетентност дори по основните елементи на контролирането на кризи, или дори общуването, пишат повечето европейски специализирани издания.
Обвиненията за притежаване и управление на консултантската компания „Global Consult“ не бяха опровергани по удовлетворителен начин от Желева, което настрои евродепутатите доста негативно спрямо нея.
Тя ги обърка допълнително, като опита да раздаде документи по време на сесията, които бяха само на български и немски.

Английският не винаги е по-добър от майчиния ти език

Желева отговаряше на въпросите на английски, без да използва слушалки и по време на отговорите сменяше слушалките, което може да й струва поста комисар (ако документите за бизнес интересите бъдат преценени като задоволителни).
Очаквайки враждебни въпроси, Желева си беше приготвила някои отговори, които прочете, но те не бяха достатъчно ясни, за да убедят присъстващите. Някои от въпросите изглежда не бяха разбрани и доведоха до отговори, които бяха сходни.

Изслушването

За да сме честни, Желева се справи с въпросите по определени теми, но настроението и напрежението, които се бяха натрупали, дадоха отражение, пише "Айриш таймс".
Първата серия въпроси открито нападнаха Желева, прозрачността и всякакво доверие към нея. Тя заяви, че „всички обвинения срещу мен и съпруга ми са напълно неоснователни – така че мисля, че можем да се концентрираме върху хуманитарната помощ, която е много по-важна“.

Само ако беше толкова просто

Депутатът Първанова, която беше предала поисканите от ЕП документи за компаниите на Желева заяви, че тя не е направила нищо лошо, но направеното от Желева е незаконно в България, защото не може да е ръководител на компания и депутат по едно и също време.
Някои поискаха подробности за компаниите, за които се смята, че са собственост на Желева и съпруга й, за продажбата им и за колко.
Документите и сметките трябва да бъдат прегледани от ръководството на комитета и решението ще бъде взето след оценяването им.
„Обвиненията срещу съпруга ми и мен са тотално и напълно неоснователни“, промълви в защита Желева.
Ще разбрем обаче дали е така, след 24 часа, тогава ще излезе решението на ЕП за Желева и за България.
Засега е ясно, че българската кандидатка за поста еврокомисар получава 1,5 точки от 5 за представянето си.

Още новини