Начало Новини Актуално Кандидат-кмет опровергава Комисията по досиетата

Кандидат-кмет опровергава Комисията по досиетата

Актуално

Публично заявявам, че не съм вербуван за агент или секретен сътрудник към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това заяви независимият кандидат за кмет на община Казанлък Нанчо Видев.

Той твърди, че досега е проверяван многократно за принадлежност към ДС, пише вестник Старозагорски новини. Първата проверка е била през 1997-1998 г., когато е бил главен секретар в Министерството на земеделието в правителството на Иван Костов. Тогава са били проверени всички членове на правителството и няколко зам.-министри и главни секретари са били освободени заради открита принадлежност към ДС. Втори път Видев е бил проверяван преди да заеме длъжността главен експерт в МВР по финансовото и ресурсно осигуряване, по време на управлението на НДСВ, и трети път - като кандидат за шеф на Комисията по стокови борси и тържища.
Последно през м.май 2011 г., когато решава, че ще се включи в кандидаткметската кампания, Видев лично е направил искане за извършване на поредната проверка.

Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народа армия извърши проверка и към настоящия момент НЕ ОТКРИ ДОКУМЕНТИ, установяващи събиране на информация за Вас в органите по чл.1 от закона, гласи писменият отговор на Комисията, изпратен до Видев с изх. No 10045/17.05.2011 г.

Пет месеца по-късно обаче - на 18.10.2011 г., Комисията по досиетата излиза с решение No 272, според което Видев е бил агент и секретен сътрудник в ДС, ВКР-II, армия-III, вербуван пред 1968 г. и снет от отчет през 1974 г.
1967-1969 г. бях войник в Секретно-ракетно поделение в Димитровград. Възможно е да са подготвени документи от страна на ВКР без мое знание, като по-активен младеж, представляващ техен интерес.
Многократно съм изисквал справки и съм проверяван, което доказвам с официални документи от Министерството на вътрешните работи - с рег. номер 1893/10.09.2004 г., и Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия - с номер 10045/17.05.2011 г.

С оглед на изнесените данни, оценявам информацията като груб опит за дискредитиране на кандидатурата ми за кмет на Община Казанлък и уронване на престижа ми с този чисто предизборен ход, коментира Видев.
Пред медията ни той заяви, че ще обжалва по съответния ред решението на Комисията по досиетата и ще заведе съдебно дело за нанесени му морални щети на финала на предизборната кампания.

Още новини