Начало Новини Актуално Кан Тервел - на центъра на Стара Загора, но по-встрани

Кан Тервел - на центъра на Стара Загора, но по-встрани

Актуално

Да се изгради паметник на кан Тервел в тревната площ южно от Съдебната палата, срещу Изложбена зала Л. Байер, решиха на заседанието си старозагорските общински съветници след час и половина дебати.

Предложението за решение, направено от двама представители на Клуба на работодателя - Венелин Каравичев и Христо Бонев, беше в три варианта - пред сградата на Община Стара Загора (т.е. където се поставя коледната елха), от северната страна на Театъра (на мястото на дървените скулптури) и в пространството между Операта, Театъра и Съдебната палата. Според вносителите предложението е обсъждано и прието от Клуба на работодателите с участието на видни историци, както и от Обществения съвет по естетизация на градската среда и Дискусионен клуб "Форум". Мотивите бяха, че паметникът ще допринесе за благоденствието на града в много посоки - европейска популярност, развиване на културно-историческия туризъм, прослава на българското величие и пр.
Нито един от присъствалите общински съветници не постави под въпрос дали е необходимо в Стара Загора да има паметник на кан Тервел. Всички изказали се буквално приветстваха идеята, но реагираха за мястото, където мемориалът на кана да се извисява "в човешки ръст на кон", пише вестник Старозагорски новини.
Предложенията бяха особено екзотични: в парк "5 октомври" да се премахне комунистическият паметник с легнал партизанин пред него и там да стъпи канът; на Алана; до "Бранителите на Стара Загора"; на Аязмото; в парк "Бедечка"... навсякъде другаде, но не и пред Общината. Зам.-кметът проф. Димитър Динев изрази личното си опасение, че ако паметникът на Тервел се сложи пред Общината, ще се окаже, че той е най-важното нещо за хилядолетния град, което в действителност не е така.
Най-накрая вносителите кандисаха и приеха мястото на великия кан, който според специалист на Регионалния исторически музей няма нищо общо със Стара Загора, да бъде в градинката южно от Съдебната палата. Те заявиха, че необходимите средства ще бъдат осигурени от Клуба на работодателите.

Още новини