Начало Новини Актуално Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани (видео)

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани (видео)

Актуално

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални баниНа Деня на независимостта на България - 22 септември, жителите на Старозагорските минерални бани отбелязват своя празник. Курортното селище, известно с природните си ресурси и богата история, датираща от преди 7 хилядолетия, получи много подаръци.

Зоопаркът на открито, който преди месеци създаде Граждански клуб ЛИПА, се обогати с още 6 токачки и с биокосачки - 4 миниатюрни камерунски козички, които могат да бъдат видени в зелените площи в някои европейски градове.

Благодарим на Земеделския институт затова, че приложи една европейка практика за т.н. биокосачки, които са атракция и в парковете в Европа. Ще се опитаме де пренесем това и в Стара Загора. Виждате колко им се радват не само децата, но и възрастните, коментира председателят на Граждански клуб ЛИПА Олег Стоилов, който е председател и на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Козичките са много игриви и палави. Още първия ден успяха да избягат през мрежата. Гонихме ги чак до банята, но за щастие успяхме да ги върнем в импровизираната кошара, сподели кметът на Старозагорските минерални бани Станчо Станев.

Биокосачките ще стоят непрекъснато на баните в случай, че им бъдат създадени подходящи условия за зимата. Те са две две мъжки и две женски и чакат своите кръстници. За целта Граждански клуб ЛИПА обявява конкурс и най-атрактивните имена ще получат награди, каза още Олег Стоилов.

Той припомни, че Граждански клуб ЛИПА пусна на 25 юни в езерото над 20 зеленоглави патици, а преди дни 8000 рибки от видовете шаран, амур и толстолоб, дарени на Клуба от Петър Воденичаров от Номиком - Фиш ООД.

На 25 октомври на езерото на Старозагорските минерални бани ще се проведе риболовно състезание, организирано от Граждански клуб ЛИПА и Сдружението на старозагорските рибари. Всеки участник има право на една въдица, една плувка и една кукичка.

На празника на Старозагорските минерални бани отвори врати и офис на Европа Директно.

Това е първото село в Европа, което си има офис на Европа Директно. Водим гости от чужбина в курортното селище и те остават изключително впечатлени от историята и природата. Много се надявам с общи усилия да покажем на Европа това, което имаме и да стъпим в Европа както подобава, заяви Румяна Грозева, ръководител на Информационния офис на Европа Директно - Стара Загора и директор на Агенцията за регионално икономическо развитие. Екипът на Европа Директно ще съдейства активно за подготовка на проекти, свързани с развитието на Старозагорските минерални бани.

Курортното селище получи още един подарък. Младите художници от Стара Загора Димо Димов и Иво Козаров нарисуваха пано, което представлява илюстративна карта на забележителностите на селото от древността до днес.

Партньор на Граждански клуб ЛИПА в инициативите, насочени към Старозагорските минерални бани, е е сдружение Зелени Балкани.

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани

Камерунски козички радват жителите и гостите на Старозагорските минерални бани

 

Още новини