Начало Новини Актуално Камерни опери на Антична улица в Регионален исторически музей

Камерни опери на Антична улица в Регионален исторически музей

Актуално
1str 111210 opera2За втори път Държавна опера – Стара Загора оживява със свое представление античната улица в сградата на Регионален исторически музей-Стара Загора. Там на 22 май от 20,30 часа ще бъдат представени едноактните опери Телефонът и Медиумът от Джан Карло Меноти. Припомняме, че миналата година на 15 и 16 юни за първи път на това място бе световната премиера на камерната опера Пламъци в платната на нощта от гръцкия композитор Георгиус Минас.
На 22 май в Медиумът и Телефонът ще се представят студенти в НМА Проф.Панчо Владигеров от класа по актьорско майсторство на Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора. Аранжимент на двете опери е на Виктор Крумов и Петър Тулешков, които ще са и диригенти на представлението. Съпроводът на пиано е на Евелина Станчовска, участва и камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
Телефонът или L,amour a trois, е комична опера в едно действие по текст и музика на Джан Карло Меноти.Тя е написана за продукция на Балетното общество и е представена за първи път в един афиш заедно с Медиумът в театър Heckscher, Ню-Йорк, 18-20 февруари 1947 год. На Бродуей спектакълът е на 1 май 1947 год, в Ethel Barrymore Theatre, а в Метрополитън Опера има един спектакъл на 31 юли 1965 год.Операта е филмирана за австрийската телевизия през 1956 г. , а американската продукция през 1988 г. е с участието на Упи Голдбърг. В операта се разказва за Бен,който носи подарък на Луси в апартамента и. Той иска да й предложи да се оженят, преди тя да замине на пътешествие. Въпреки опитите му да й привлече вниманието, минава дълго време преди той да зададе въпроса си. Луси непрекъснато е заета с безкрайни разговори по телефона. Между разговорите, когато Луси излиза от стаята, Бен дори се опитва да скъса телефонния кабел, но опитът му е неуспешен. Понеже не иска да изпусне влака си, Бен си тръгва без да успее да поиска ръката на Луси. Но решава да направи последен опит като й се обажда по телефона от една улична кабина и най-сетне успява да инаправи предложение за брак. Луси се съгласява и двамата се свързват в романтичен дует по телефонната линия, в края на който Луси благодари , че той помни телефонния й номер!
Медиумът е кратка драматична опера в две действия по текст и музика на Джан Карло Меноти. Първата професионална продукция на операта е съвместното представяне с операта Телефонът през февруари 1947 год. в Ню-Йорк от Балетното дружество. През 1951 год. Меноти режисира с помощта на режисьора Александър Хамид, филмова версия, наподобаваща черно кино, с участието на Анна Мария Албергети. На 12 декември 1948 г. се появява и телевизионна продукция с участието на Мари Паурс по телевизионния канал Студио 1. Операта е заснета и за Австрийската телевизия.
Медуимът на Меноти е нещо като преживяна история, която има своя генезис в сеанс, в който е участвал и самият композитор.Сюжетът на либретото се развива така: Живеейки в условия, близки до мизерията, Мадам Флора /Баба/се представя като Медуим и заедно с дъщеря си, Моника,викат духове от Отвъдното.Тя взима Тоби, който е ням, като наемател, но няма към него особено доверие. Бизнесът се развива докато един ден, по време на сеанс, тя усеща една студена ръка, която стиска гърлото й. Баба е ужасена. Когато на другия ден отново идват клиенти, тя си признава, че всичко е измама и фалшификация, и дори им демонстрира триковете си, но те не вярват и настояват, че всичко е било истина и те са чули гласовете на своите починали близки, а не този на дъщеря й Моника.Тя ги отпраща и за всеки случай решава да изгони и Тоби. Когато неочаквано Тоби се връща, тя стреля и го убива без да иска. В крайна сметка остава да се чуди дали това е бил Тоби?

Още новини