Начало Новини Актуално Камери ще следят изпитанията на полигон Змейово!?

Камери ще следят изпитанията на полигон Змейово!?

Актуално

Полигон "Змейово" ще става най-прозрачният военен обект в страната. Това стана ясно след посещението на министъра на отбраната Аню Ангелов и зам.-военния министър Валентин Радев на полигона в 11.00 часа на 31 януари т.г. С тях на военната обител са били областният управител на Старозагорска област Йордан Николов, зам.-областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев, кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев и депутати от Старозагорски избирателен район.

Визитата е била посветена на мерките, които се предприемат, с цел да бъде по-добре информирано населението на Стара Загора и региона за извършваните дейности на военния обект, съобщиха вчера от пресцентъра на Областната управа, пише вестник Старозагорски новини.
Пет камери за директно наблюдение ще следят извършваните дейности на полигон "Змейово" и ще излъчват онлайн в специално създаден сайт. Първата камера ще бъде инсталирана в срок до 15 февруари. По заповед на военния министър изпитания на боеприпаси ще бъдат извършвани само в светлата част на деня, гласят част от набелязаните мерки.
Останалите мерки включват:

  • Постоянното позициониране на мобилната станция за контрол на въздуха на територията на полигон "Змейово" и изграждането на Интернет-връзка за пренос на данните до РИОСВ - Стара Загора, в реално време.
  • Назначаване на щат към военното министерство (на полигон "Змейово") на човек за връзки с обществеността, посочен от неправителствени организации и сдружения, който ще има ангажимент да осведомява по всяко време, всички интересуващи се за извършваните дейности.
  • Своевременно информиране на населението от близките до военния обект села за извършващите се там дейности. За целта щели да бъдат осигурени нужните комуникации.
  • Ще бъде възобновено наблюдението на Старозагорски регион от Космоса. Институтът за космически изследвания при БАН ще извършва сателитния мониторинг, като реалната картина ще бъде предавана онлайн, а цялата обобщена информация ще бъде достъпна за всички от специализирания Интернет-сайт.
  • Извършване на здравен мониторинг на жителите от близките до полигона населени места.
  • Актуализиране на списъците с представители на различни граждански организации и сдружения, както и частни лица, които могат да посещават полигон "Змейово" и да извършват директни наблюдения на дейностите там. Те ще имат достъп до полигона 24 часа в денонощието. В тази връзка на 5 февруари от 11.00 ч. в залата на Областната администрация в Стара Загора ще се проведе среща на областния управител Йордан Николов с кметовете на населените места около полигон "Змейово" и представители на гражданството, неправителствените организации и сдружения.

Още новини