Начало Новини Актуално Камбаните в България - с паспорти

Камбаните в България - с паспорти

Актуално
камбана паспорт

Най-ценните български камбани вече имат свои паспорти. Те са изготвени по програма за съхранение на културно-историческото наследство чрез съвременни технологии, финансирана от Министерството на образованието. По програмата са паспортизирани 100 камбани.

Това означава, че са направени аудиозаписи на техния звън, установени са основните им честоти, изготвени са спектрограми, изчислено е затихването им във времето, записани са техническите им данни, фотографирани са,описано е художественото им оформление и тяхната културно-историческа стойност, пише вестник Национална бизнес поща.

Най-ценните експонати от паспортизираните камбани в момента могат да се видят във фото експозиция в изложбена зала Рафаел Михайлов във Велико Търново. Пет екипа са провели различни изследвания - експерти по акустика, информатика, фотографи, инженери и историци, обясни доц. Галина Богданова от Института по математика и информатика.
Проектът е реализиран за две години. Събраната информация няма да позволи камбаните да бъдат забравени след като заглъхнат. Животът на една камбана е около 100 години. След това най-ценните се запазват в музейни експозиции, останалите се претопяват. Най- старите камбани, които изложбата в старата столица показва, са от XIII век. Те са от Мелник и се съхраняват в Националния исторически музей.

У нас камбани има в църкви, манастири и мемориални комплекси. Някои образци се съхраняват в музейни сбирки. Това е една чудесна форма на инвентаризация. Предстои да бъдат описани още много образци, някои от които великолепни произведения на изкуството, казва акад. Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика.
Изложбата е открита във Велико Търново, защото гръбнакът на екипа по проекта е търновски - отделът на Института по информатика и математика, Великотърновският университет, Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека. Проектът е подкрепен и от Великотърновската митрополия.
През есента в музея ще бъде направена и постоянна експозиция с документите, които са използвани за паспортизация на камбаните. Посетителят ще може да види фотоси, да прочете информация и да чуе песента на камбаните.

Още новини