Начало Новини Актуално Камарата на строителите в България: Все повече строителни фирми спират работа или фалират

Камарата на строителите в България: Все повече строителни фирми спират работа или фалират

Актуално
строителство криза

Обемът на строителството в страната ще продължи да се свива и в края на годината ще достигне 9,9 млрд. лева. Толкова ще е стойността на произведената строителна продукция, прогнозират от Камарата на строителите в България. Очакваният спад е за 2,8 млрд. лева в сравнение с 2010 г., когато продукцията беше за 11.7 млрд. лева.

Тогава тя беше наполовина по-малка в сравнение с пиковата за бранша 2008 г. Кризата, забавянето на поръчки по европрограмите, задълженията на общините и ненавременни плащания от ЧЕЗ за изградената инфраструктура са основните причини за проблемите в бранша.

„Строителните обеми през последните години са обезпокоителни, но очакваме спадът в сектора да спре в края на второто шестмесечие на годината", съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Той обясни, че надеждите му за края на годината са свързани с увеличаването на усвояването на еврофондовете и реализацията на новата програма за саниране на жилищни блокове, която стартира регионалното министерство, информира вестник Пари.

Заради намаляване на дейността все повече строителни фирми спират работа или дори фалират. „578 фирми не са подали годишни финансови отчети и ще бъдат заличени от Централния професионален регистър на строителя", съобщи доц. Георги Линков от камарата. В регистъра остават 3939 фирми, допълниха от браншовата организация. По закона за камарата те са длъжни да отчитат произведената продукция, брой служители и да декларират липса на задължения към държавата. По закон обаче строителните фирми може да имат разсрочени или отсрочени данъци или осигуровки.

Комисията към регистъра ще проверява доколко подадените отчети в камарата съответстват на подадените в Агенцията по вписванията. Имало случаи, в които фирмите декларират различна информация. .Досега са открити 4-5 такива нарушения", обясни доц. Линков. Той обясни, че строителна фирма е подала фалшив документ за липса на данъчни задължения с несъществуваща дата - 30 февруари. Заради деклариране на невярна информация строителни фирми може да бъдат заличени от регистъра и така няма да може да работят, поясниха от камарата. Оттам разказаха, че има и случаи, в които техни членове, работещи в един регион на страната, се топят едни други за деклариране на невярна информация с цел елиминиране на конкуренцията.

Конкуренцията може да продължи да намалява и заради неразплатените задължения на общините и ЧЕЗ. Над 100 млн. лв. дължат кметствата на строителните компании. Фирмите периодично запорират общински сметки, като постоянно около 30 общини имат блокирани средства. „Бяхме събрали фактури за около 60 млн. лв. Повечето от задълженията са по оперативни програми по СА-ПАРД и по ИСПА, обясни изпълнителният директор на строителната камара Иван Бойков. По думите му държавата има само текущи задължения в размер на 50-60 млн. лв. към компаниите. Имало обаче 15 млн. лв., които от 2007 г. насам не са изплатени от Агенция „Пътна инфраструктура", защото тя ги оспорва.

Преди около месец от ЧЕЗ признаха, че имат да изплащат на строителни фирми за изградена инфраструктура 168 млн. лв. На срещата между енергийното дружество и камарата е бил представен и график за изкупуването до
2020 г. От ЧЕЗ твърдят, че за да платят милионите на строителите, трябва да им бъде позволено от ДКЕВР да увеличат цената на тока. „Приемете, че строителите финансират безвъзмездно цената на тока със 168 млн. лв.", коментира Иван Бойков. Той обясни, че те не могат да съдят и да блокират сметките на енергийното дружество. Юристи на камарата обаче търсели вариант да принудят ЧЕЗ да изплаща по-бързо направената от строителите енергийна инфраструктура. Просто защото, докато дойде време по графика на ЧЕЗ да се изплатят трафопостовете на дадена фирма например, тя може отдавна да е фалирала.

* * *

България е трета по спад на строителството в ЕС

Намаляването на производството в сектора в страните членки се е ускорило до 1% през май

България е на трето място в Европейския съюз по спад на строителството през май. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат. С общо 16.5% е намаляла строителната продукция у нас в сравнение с май 2010 г.

Спадът в строителния сектор за 27-те страни членки се е ускорил през май и е достигнал 1% на годишна база. За предходния месец Евростат регистрира намаление от 0.5%. Още по-значително е било свиването на продукцията в еврозоната, където е достигнало 1.9% спрямо 1.3% за април. Най-много е спаднало строителството в Словения (30.1%) и Испания (17.3%), като веднага след това се нарежда България. Увеличение пък се отчита в Полша (24.7%), Швеция (11.2%) и Германия (8%). От всички държави в ЕС, които са подали данни към Евростат, производството е намаляло в девет и се е увеличило в пет.

Сградното строителство в ЕС се е свило с 2.5% през май в сравнение със същия месец на 2010 г., след като през април беше отчетено намаление от 1.4%. За еврозоната понижението е 3 спрямо 2% през април. Гражданското строителство обаче на годишна база се увеличава за четвърти пореден месец. С 4.4% повече е отчетената продукция за май в ЕС, а ръстът в еврозоната е 1.6%. За април нарастването беше съответно 3.1 и 1.5%.

На месечна база строителството в ЕС през май се е свило с 0.9%, а в страните, които използват единната европейска валута, спадът е бил с 1.1%. През април секторът в ЕС отбеляза намаление от 0.5%, а страните от еврозоната отчетоха увеличение на строителната продукция с 1.2%. Най-сериозно понижение през май спрямо април е било регистрирано в Словения (9.8%), Холандия (2.3%) и Словакия (1.3%). Продукцията се е свила в общо пет страни, включително и България (0.1%). Увеличение пък е имало в осем държави, сред които водещи са Унгария (6.5%), Полша (3.7%) и Румъния (2.9%).

През май спад е бил отчетен както при сградното, така и при гражданското строителство, показва месечното сравнение на данните. В еврозоната строителството на сгради е намаляло с 0.7%, а в 27-те страни от ЕС понижението е било 1.3%. За април двата региона отбелязаха съответно 0.4% ръст и 0.8% спад на месечна база. При гражданското строителство през май се забелязва свиване на продукцията с 1.2% в еврозоната и 0.2% в ЕС след отбелязаните четири месеца на повишение. През април увеличението беше съответно 1.3 и 0.9%.

 

Още новини