Начало Новини Актуално Кълвача Инвестмънт съди община Стара Загора за Аязмото

Кълвача Инвестмънт съди община Стара Загора за Аязмото

Актуално

Състав на Административен съд - Стара Загора, заседава по жалбата на фирма Кълвача Инвестмънт срещу Общината. Собственикът на руините на бившия ресторант на върха на Аязмото е недоволен от бездействието на местната власт, която отказва да поднови строителното му разрешително.

На заседанието не се появиха нито представители на фирмата, нито главният архитект на Общината.

Съдия Петрунов даде ход на делото, а по-късно обясни, че двете страни по него не са задължени да присъстват. Магистратът коментира, че всички факти са изяснени и че решението ще бъде оповестено в законовия едномесечен срок.
Припомняме, че сагата около собствеността на Стойчо Кълвачев на метри от гроба на създателя на Аязмото Митрополит Методий Кусев продължава от пролетта на 2002 г. Тогава бизнесменът започна да руши ресторанта, влязъл в учебниците по архитектура като сграда, идеално вписваща се в околната среда, за да изгради на нейно място собствена резиденция.
Впоследствие, след бурната реакция от страна на старозагорци, РДНСК спря работата по обекта, но после отмени забраната. През последните години обаче нищо вътре в оградения с метални тараби обект не е пипнато. Вместо това бизнесменът започна да търси клиенти за имота. От Община Стара Загора се опитаха да върнат "сърцето" на Аязмото на старозагорци чрез заменки със своя собственост, но апетитите на бизнесмена се оказаха твърди големи.
Представители на общинската администрация заявиха, че не са подновили строителното разрешително, тъй като то е в противоречие както с настроенията на гражданите, така и с историческото минало на Стара Загора. Според някои специалисти подновяването на документа не може да бъде отказано, но според други - има варианти за отказ. Още повече, че според промените в ЗУТ в паркове и градини подобно строителство е недопустимо.
Още когато започнаха разрушителните работи, прокурор Петър Василев обяви, че има правна възможност сделката по приватизацията на имота (извършена чрез РМД) да бъде обявена за нищожна. За развалянето на подобни сделки няма давност, но бившият й собственик в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, което се явява първоприемник на бившия Комитет по туризъм, трябва да заведе дело. От тогава до сега се смениха три правителства, но нито едно не събра куража за подобно дело.

Информация: вестник Старозагорски новини

Вестник Старозагорски новини припомня, че навремето Методий Кусев е отказал лично на цар Фердинанд да му предостави парка за ловно стопанство, а залесяването на голия Ахмак баир е ставало с лични средства на митрополита и с къртовския труд на старозагорци. Пръстта за засаждането на изписваните от чужбина дървесни видове е носена с кошници и каруци. В ерата на демокрацията обаче финикийските знаци купиха и морала, и емоциите, и историята. А отрязаното парче от живата плът на Стара Загора вече се е превърнало в апотеоз на държавното безхаберие.

Още новини