Начало Новини Актуално Калоян Стайков: Липсва визия как ще работи пазарът след отпадането на обществения доставчик

Калоян Стайков: Липсва визия как ще работи пазарът след отпадането на обществения доставчик

Актуално

„Никой не знае как ще изглеждат цените след 18 месеца. Регулираните цени в момента са изкуствено ниски за всички потребители.

Ако бъде направена разлика между енергийна и подоходна бедност, могат да се предприемат по-адекватни мерки за подпомагане на домакинствата“. Това казва Калоян Стайков по БНР.

Липсва цялостна визия как ще работи пазарът след като отпадне общественият доставчик и домакинствата излязат изцяло на либерализиран пазар, по мнението на експерта Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. Институтът отправи свои критики и препоръки към промените в Закона за енергетиката още преди президентът да наложи вето.

„Самата реформа засяга огромна част от пазара и огромен брой потребители. Трябва да се подходи много внимателно към тези промени, за да няма сътресения на пазара и при самите домакинства“, посочи Стайков.

Срокът, заложен в ПВУ, беше миналия октомври. Трябваше да се направи нещо, но не формална промяна на законови текстове, заяви експертът. По думите му политиците първо отлагат даден проблем възможно най-бързо, а когато вече няма накъде, всичко се прави набързо с обяснения, че няма време за анализи.

„И тогава, естествено, се правят много грешки.“

Ако погледнете поправките в закона от 2012-а насам, може да ви се завие свят, коментира Калоян Стайков в предаването „Преди всички“.

Никой не знае как ще изглеждат цените след 18 месеца. Хипотетични заключения изглеждат като историята за нероден Петко, изрази мнение той във връзка с президентското вето по поправките в закона и отговора на премиера.

Регулираните цени в момента са изкуствено ниски за всички потребители, подчерта Стайков. Според него е необходима социална политика за потребителите, които не могат да посрещат разходите за сметките си.

„Това липсва в промените – повече яснота относно социалните механизми, с които могат да се подпомогнат домакинства, които не могат да покрият енергийните си разходи. Дори да има увеличение на цените, това не означава, че хората няма да могат да използват осветление или ще уврат от студ през зимата. В тези 18 месеца може да се приемат тези допълнителни механизми, така че това напрежение да се успокои.“

Ако бъде направена разлика между енергийна и подоходна бедност, могат да се предприемат по-адекватни мерки за подпомагане на домакинствата, смята експертът.

„Този анализ липсва и мерките отново са в посока на някакъв вид социална помощ. От 2015 година говорим за енергийна бедност и уязвими потребители.“

Още новини