Начало Новини Актуално Калина Илиева: Няма замразяване на средствата по Програмата за развитие на селските райони

Калина Илиева: Няма замразяване на средствата по Програмата за развитие на селските райони

Актуално

Няма замразяване на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Калина Илиева, която участва в заседание на земеделската комисия към парламента. Илиева обясни, че одитори на ЕК са установили пропуски и непълноти, свързани с наредбите и процедурите, прилагани при изпълнение на ПРСР до юли 2009 г.

Тя обаче подчерта, че ДФЗ знае за този проблем и той се решава. Направените препоръки са в съответствие с нашите констатации още от есента, коментира тя.
От 11 000 проекта, към днешна дата необработени са 2970 проекта – така че се работи ежедневно и проектните предложение се гледат, обясни тя, предаде Агенция Фокус.
Наредбите ще бъдат готови до един месец, обеща Илиева. За това е създадена работна група. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов поиска копие от одитния доклад на ЕК. Той попита дали ще влязат със стара дата промените в наредбите. Ще бъдат сключвани договори в съответствие с европейското законодателство, отговори Илиева.
Договорите по 121 мярка за закупуване на земеделска техника са проверени, установено е, че са отговаряли на националното и европейското законодателство, допълни Илиева. Където се установи липса на документи, хората ще са информирани да предоставят такива, посочи още тя.

 

Още новини