Начало Новини Актуално Калифорнийски червеи произвеждат биохумус в Средно Градище

Калифорнийски червеи произвеждат биохумус в Средно Градище

Актуално

Семейство отглежда калифорнийски червеи, които произвеждат биохумус. Начинанието се осъществява в чирпанското село Средно Градище. Семейство Жана, Христо и Мирослава Христови са започнали бизнеса с 20 гнезда калифорнийски червеи, внос от Македония, на 10 кв. м земя (върху 1 кв. м живеят 5-6000 екземпляра, които се размножават на всеки 3 месеца).

Те са дълги 5-6 см, а продължителността им на живот е 16 г. Леглата с червеите приличат на оранжерии, покрити с найлон. Под него се пълни с тор. Червеите са всеядни, ядат слама, трева, шума, изгни-ли ябълки, даже родопско одеяло. Живеят на тъмно, светлината ги плаши, а ултравиолетовите лъчи ги убиват. В хода на производството унищожават ненужната животинска тор (говежди, овчи, птичи, конски, заешки). А 10 колички преработен тор след сушене и пресяване се превръщат в 1 куб. м биохумус, вестник Национална бизнес поща.
Храносмилателната система на червеите извлича и задържа тежките метали и нитратите. Те поглъщат тор, а екскрементите им са биохумус с макро- и микроелементи, както и биологично активни вещества. Безотпадната технология отдавна е престанала да бъде хоби, например за рибарите в най-развитите западни страни, и се финансира от мощни финансови корпорации. У нас цената на куб. м биохумус е от 240 до 320 лв. (в Европа - 5 пъти повече). Хумусът се търси най-вече от големите оранжерии, които произвеждат разсад. Доста хора от страната купиха от нас червеи и също ги отглеждат. Работим, но няма пазар, няма и печалба. Само разходи, коментира Христо Христов. Не ни е основен бизнес. Аз продавам селскостопански машини. Поддържаме популацията с идеята да дойдат добри времена и да възстановим производството. Надявахме се на възможности по програма САПАРД, но не се случи. Очаквахме, че ЕС ще задължи фермерите да не изхвърлят тор къде да е и да го преработваме, но и това не е на дневен ред у нас. А селото е заринато с говежди изпражнения... Способността на калифорнийците да унищожават всякакви органични отпадъци успешно може да се използва за преработка на отпадъци от големи ферми, а и на много от промишлените отпадъци. С интензивното изхранване на червеите всички те могат да се превърнат във вид, който не замърсява природата.
Г-н Христов казва, че заниманието му е интересно и полезно, подходящо и за безработни хора. По негова информация находчив габровлия чрез калифорнийските червеи произвеждал протеин (месото на червея в свежо състояние или преработено на протеиново брашно е храна за птици, риби и свине).

Още новини