Начало Новини Актуално Какво представлява програмата InvestEU?

Какво представлява програмата InvestEU?

Актуално

InvesteuПредварително политическо споразумение е постигнато между Европейския парламент, държавите членки и Комисията за InvestEU - предложената програма за насърчаване на частните и публичните инвестиции в Европа в рамките на следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз, който обхваща периода 2021 - 2027 г.

Това споразумение е стъпка от решаващо значение към създаването на програмата InvestEU, която ще обедини под една шапка Европейския фонд за стратегически инвестиции и 13 други финансови инструмента на ЕС, които понастоящем подкрепят инвестициите в Европейския съюз и по този начин ще улесни достъпа до финансиране. Предварителното споразумение предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета, като бюджетните аспекти са предмет на цялостното споразумение относно следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз, който Комисията предложи през май 2018 г.

Европейската комисия публикува актуална информация към март 2019 г. относно финансирането за България в рамките на настоящия План за инвестиции за Европа (Плана „Юнкер“). Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 456 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,3 млрд. евро. Подробности и конкретна информация за България можете да намерите тук.

 Investeu finance bg 1

 Investeu finance bg 2

Още новини