Начало Новини Актуално Какъв готов бизнес предлагат българите за продажба

Какъв готов бизнес предлагат българите за продажба

Актуално
бизнес

Общо 149 предложения за продажба на бизнеси в България публикува британското издание Financial Times в специалното си приложение Business for Sale. Най-много нови собственици се търсят за проекти в процес на разработка или готови в сектора на недвижимите имоти и туризма.

Хотели, къщи за гости, офис комплекси в различни части на България, ваканционни имоти и дори бутикови хотели се продават на цени от няколко милиона долара до над 35 млн. EUR. За продажба е обявен и парцел от 25 320 кв. м, разположен в близост до летище София. Посочената цена в обявата е 8.03 млн. USD, или около 200 EUR/кв. м.

Най-скъпата оферта е за продажбата на сателитния телевизионен канал България ТВ, чиито собственици Георги и Димитър Бедникови са обявили цена от 100 млн. USD. Телевизията съществува от 1997 г., има всички необходими разрешителни и лицензи за излъчване и чисто финансово минало, пише вестник Пари, цитирайки офертата за продажба на сайта на FT.

Сред по-нестандартните и интересни предложения е продажбата на глобална бизнес социална мрежа е-Сеntur за сумата от 30 млн. USD. Според обявлението приходите от продажби и чистата му печалба са на стойност 100 млн. USD. e-Centur предоставя информация за управление на различни сектори чрез своите три интегрирани бизнес модела - Бизнес социална мрежа, Биометрична система за плащания и Виртуална рекламна платформа.

Офис сграда на лизинг или за продажба се предлага във Варна, намираща се на бул. "Сливница". Цената й е 13 млн. USD и включва офиси клас А и няколко шоурума на обща площ от 7 хил. кв. м. От тях 1340 кв. м са паркинг пространство, а 4760 кв. м са офис помещения. Собствениците обаче предлагат и възможност за купуване на лизинг както на цялата сграда, така и само на първия етаж от нея, където са разположени 900 кв. м, предназначени за шоурум.

Оферта за продажба на бизнес сграда в столичния квартал "Люлин" предлага любопитни варианти за преустройства в болница или хотел с казино. Обявената цена при завършен вид на сградата е 5.76 млн. EUR, a площта й е 4800 кв. м.

Интересно е и предложението за закупуване на бизнес в химическата индустрия в Шумен. Офертата е на стойност 1.5 млн. USD, a посочените реализирани приходи от продажби са 700 хил. USD. Компанията съществува от 16 години. В предложената цена е включена и офис сграда с площ от 900 кв. м, 800 кв. м складова база. Общата площ, върху която се простира предприятието, е 4000 кв. м.

Създадената през 1964 г. винарна и лозов масив в Разград също търси своя нов собственик, готов да плати 5.28 млн. USD. Компанията е частна от 2001 г. Около 90% от продукцията й се реализират на руския пазар. Износ се реализира и в Холандия, Швейцария, Полша, Румъния, Япония и Украйна. През миналата година винарната е продала 750 хил. литра вино. Общата площ на лозовите масиви е 600 хил. кв. м, за които може да бъде получено финансиране от европейските фондове.
Най-масовите бизнеси, които се продават, са ваканционни имоти в българските летни и зимни курорти като "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Боровец" и др. В повечето случаи обаче за тях не е предоставена подробна информация, а единственият елемент на офертата е цената, на която се продават.

 

Още новини