Начало Новини От Палатата Как Стара Загора посреща бежанците от войната в Украйна?

Как Стара Загора посреща бежанците от войната в Украйна?

От Палатата

Бежанската вълна от войната в Украйна не стихва и все повече бежанци стигат и до Стара Загора. В града има настанени хора в сградата на Международния младежки център и в хотели. Има доста бежанци, които са приети и в частни квартири, а също и хора които пристигат при роднини и приятели и за тях знаем много малко, казват от ръководството на Обществен дарителски фонд.

Фондът, заедно с Търговско промишлена палата - Стара Загора и други неправителствени организации и сдружения на граждани обединиха усилията си да помогнат на хората, бягащи от безумната война на Путин в Украйна. Инициативата беше подкрепена и от граждани и фирми, които правят парични и предметни дарения.

Хората и сдруженията, които се обединиха около кауза продължават да координират усилията си, като събират информация за налични ресурси - подслон, дрехи, храна, но и услуги - медицински, ветеринарни, правна информация и информация от всякакъв характер, която е важна за имигрантите.

В Стара Загора с тези хора на терен работят следните звена:

  • БЧК - хуманитарна, правна и психологическа помощ
  • Международен младежки център - настаняване и работа с младежи
  • Мисия Криле - хуманитарна, психологическа помощ, придружаване
  • ОДФ - Помощ за бежанците от войната в Украйна https://www.facebook.com/groups/starazagora4ua

Процесът по настаняване на пристигащите в Стара Загора хора от Украйна трябва да бъде подобрен и оценката е, че към момента координирането му изисква усилия. Хората се свързват предимно лично чрез групи във фейсбук и чрез приятели и познати. Има няколко бази данни управлявани от отделни организации, а вече има и

В Стара Загора получаваме подкрепа от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които ни помогнаха да настаним няколко семейства в различни обекти, съобщи ръководителят на Обществен дарителски фонд Даниела Димитрова.

Все още чакаме Държавата да каже как ще се прилага в България европейската директива за временна закрила по отношение на украинските граждани, които влизат на територията на държави членки на ЕС. Тя ще дава право на едногодишен престой, работа, медицинско обслужване и образование.

Продължават и усилията за намиране на свободни жилища за настаняване на хора, търсят се ресурси за изхранване на хората (например чрез ваучери от големите вериги, с които могат да се купят различни стоки).

Отворена е и банкова сметка за финансова помощ за първоначално съдействие на бежанците:

Обществен дарителски фонд - Стара Загора

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

IBAN: BG02FINV915053BGN0DJ4D

банков код: FINVBGSF

основание: Украйна

Към момента профилът на хората, които пристигат е майки с деца на различна възраст. Мъже почти няма сред пристигналите в Стара Загора.

Заявка за подкрепа можете да изпращате на имейл office@fund-sz.org, на имейлите или в офисите на участващи организации: Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Обществен Дарителски фонд Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора и младия творчески колектив На улицата

Тези организации призовават:

Приемаме всякакви идеи и предложения за помощ. 

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАС!

Най-лесният и оперативен начин е като се включите във Facebook групата https://www.facebook.com/groups/starazagora4ua

Още новини