Начало Новини Актуално Как се познават пресните яйца

Как се познават пресните яйца

Актуално
яйца Влекикден

Засилени проверки на яйца, бои, козунаци, боя за яйца и агнешко извършват инспектори от Агенцията по безопасност на храните в Стара Загора преди Великден. Имаме и мобилни групи, проверките ще продължат включително и по празниците, съобщи директорът д-р Генади Ганчев.

Миналата седмица са проверени 71 обекта, в които се предлагат яйца, тази седмица над 150, проверяват се и цехове за пакетиране, етикетиране, грамиране, маркиране на яйца. В яйцата на наша територия няма открити несъответствия, но проверките продължават.

По какво да познаем пресните яйца?

Първо, те трябва да са в картони или пакетирани в кутии, и задължително с етикет. Върху яйцето има печат, който идентифицира производителя, държавата, как са отглеждани кокошките, които са ги снесли (2BG например означава свободно отглеждани в България, а 3BG - български, но отглеждани от кокошки в клетка). Хората обикновено не обръщат внимание на дребните цифри върху яйцата, но е хубаво да се вглеждат в етикетите върху опаковката им, обяснява д-р Таня Стойкова от Агенцията по безопасност на храните. На всеки етикет трябва да е изписан производителят, партидният номер, датата на производство и срокът на трайност. Пример за добра практика е хранителна борса Шанс на централния пазар в Стара Загора. Не купувайте и при най-малко несъответствие, а при съмнение алармирайте инспекторите в Агенцията, пише вестник Национална бизнес поща.
В търговската мрежа, особено в големите вериги, има и вносни яйца - от Полша, Германия, Гърция. Цената им често е с някоя стотинка по-надолу, но качеството на нашите яйца е по- високо от вносните.
По същия начин стои въпросът и с използването на различните оцветители. И на боята за яйца следете за произход и етикет, съветват инспекторите. При неясно изписване, или каквото и да е отклонение, питайте търговците и ако не могат да отговорят, сигнализирайте в Агенцията за безопасност на храните. Боята също има срок на годност, някоя въздейства само на черупката, друга прониква в дълбочина и трябва да се спазват указанията при използването ѝ.

И върху козунаците трябва да има етикет с наименование на производителя и срока на годност.
Проверките за яйца, агнешко, козунаци, боя, курабийки и всичко, свързано с великденските празници, вървят паралелно, и продължават, увериха от Агенцията. Ще сме безкомпромисни към нарушителите, добави д-р Ганчев.

Още новини