Начало Новини Актуално Как ESG рейтингите привличат парите? От лятото и БФБ пуска такъв индекс

Как ESG рейтингите привличат парите? От лятото и БФБ пуска такъв индекс

Актуално

Спазването и отчитането на екологични, социални и управленски цели отдавна е нещо нормално за големите световни корпорации и бизнесът им се развива според тези устойчиви политики. Но това вече става важно и за средните и малките компании. И то не само заради регулаторните изисквания, но и поради променящите се приоритети на банките, институционалните и ритейл инвеститори.

Наличието на т.нар. ESG (environmental, social and governance) стратегии не са само възможност за по-добро управление на ресурсите и отговорни екологични и социални политики. Те започват да играят все по-съществена роля в привличането на инвеститори и улесняването на достъпа до кредитиране. Обратното – онези фирми, които не прилагат ESG политики може да се сблъскат със затруднен достъп до финансиране и пазарът постепенно да ги изхвърли.

Друг аспект на ESG рейтингите е, че подобрява ефективността на компаниите, които имат такива, намалява разходите им например за екоглоби и им помага да решават трудови спорове. Също така се тяхният бизнес става по-приемлив за обществото, което може да доведе до засилване на пазарните им позиции и опвдаване на по-високите им цени.

Зелените български фирми стават видими и навън

Редица европейски и световни борси поставят изисквания към листнатите компании за разкриване на информация, свързана с устойчивост. Някои дори имат свои ESG рейтинги и класации на фирмите в тях. Такъв скоро ще има и Българската фондова борса (БФБ). Тя вече си партнира с една от най-реномираните компании доставчик на данни в света London Stock Exchange Data and Analytics (предишно наименование Refinitiv). Така български фирми могат да получат ESG рейтинг от LSEG, предоставяйки нужната информация директно в платформата на LSEG.

Това ги прави видими за големите чуждестранни инвеститори, а получилите подобен рейтинг ще могат да попаднат и в бъдещия индекс на дружествата на БФБ с най-устойчиво представяне - ESG BG, коментираха от фондовата борса пред Mediapool.

Плановете са индексът да заработи през втората половина на 2024 г, като компаниите ще бъдат оценявани на база информацията от годишните им финансови отчети за 2023 г. Дали те спазват етичните бизнес практики и други изисквания, свързани с околната среда, ще проверява Център за устойчиви финанси и енергетика, в който съучредител е БФБ.

Най-важното предизвикателство преди старта на новия индекс е достатъчно на брой български компании да предоставят структурирана ESG информация на английски език. Тя ще бъде оценена по методологията на LSEG Data and Analytics. Към момента такава информация не е налична, поне не в нужната дълбочина в базата данни на LSEG Data and Analytics, отбелязват от БФБ.

Като предимство на прилагането на ESG стандартите и участието в такъв зелен рейтинг от борсата посочват, че така фирмите си осигуряват дългосрочно конкурентно предимство с внедряване на иновации, ще са по-добре подготвени за управление при кризи и могат да се възстановяват по-бързо след такива.

ESG привлича парите

Участниците във финансовия сектор, които имат предвид ESG аспектите при вземането на инвестиционни решения, увеличават дългосрочните си вложения в устойчиви дейности и бизнес проекти. Така те могат да мобилизират повече капитал, необходим за постигане на целите на Зелената сделка или глобалните ангажименти, свързани с климата, обясняват още от БФБ предимството да се прилагат устойчиви бизнес модели.

Инвеститори, мениджъри на активи, финансови институции и други заинтересовани страни все повече разчитат на ESG рейтингите при оценка на потенциалните финансови вложения и взимането на решения.

Компаниите имат стимул да интегрират ESG принципите и заради промяната в корпоративното кредитиране, казват още от БФБ. Онези дружества, прилагащи устойчиви практики, може да се възползват от по-добри условия за кредитиране и улеснен достъп до капитал. Докато тези, които не ги прилагат, може да се сблъскат със затруднения с финансирането. Подобно отношение може да доведе до по-устойчиво развитие на икономиката на страната, смятат от борсата, но признават, че все още екологичната, социална и корпоративна отговорност са на ранен етап на развитие.

Прилагането на ESG стандарти става все по-важно за икономиката, но съществува и проблемът с т.нар. грийн уошинг (green washing), при който прилагането на зелени и устойчиви стандарти е фиктивно и с маркегингова цел. Затова Европейският парламент и Съветът на ЕС подкрепиха през февруари 2024 г. предложението на Еврокомисията за въвеждане на регулации за агенциите, които дават ESG рейтинги. Целта е да се увеличи увереността на инвеститорите в реалната оценка на устойчивите компании и продукти.

Външният вид има значение

Банковият сектор, регулаторните органи, както и гражданският сектор приветстваха това решение, но много неща зависят от неговото прилагане.

Според изискванията до края на 2025 г. доставчиците на ESG класификация трябва да кандидатстват за лиценз пред Европейския орган за пазара на ценни книжа (ESMA). Той трябва да удостовери, че те прилагат адекватни критерии за оценка на компаниите, искащи екорейтинг и да се отчитат редовно. Над 150 са стандартите, които трябва да се покриват.

Вярваме, че това е важна стъпка към превръщането на пазара по-прозрачен и структуриран, коментират от компанията за предоставяне на такива рейтинги EthiFinance.

Като сертифициращ орган, ние можем да подобрим нашите процеси и прозрачност, докато продължаваме подготовката си за сътрудничество с ESMA. Новата регулация ще има положителен ефект върху инвеститорите и оценените компании, както и върху пазара като цяло, казва агенцията, която освен в Испания оперира във Франция и Германия.

Тя обаче има и редица критики. Акредитацията на сертифициращите организации ще донесе допълнителни разходи за малките и средните агенции, което може да им създаде финансови проблеми и те да бъдат погълнати от водещите играчи на пазара. Освен това европейските институции не дават указания за съдържанието на методиката, по която ще се правят ESG оценките на фирмите.

Въпреки това Матилде Куарин, представител на Европейската банкова федерация (EBF), смята, че одобрените европейски ESG регулации са важни градивни елементи на устойчивата финансова регулаторна система на Европейския съюз. Те ще повишат интегритета, прозрачността, отговорностите и независимостта на даваните ESG рейтинги и тяхната съпоставимост, смята тя.

От EBF отбелязват също, че новата регулация трябва да повиши доверието в ESG рейтингите, защото залозите са огромни. Според някои прогнози стойността на активите, управлявани на база ESG, ще бъде 53 трилиона долара до 2025 г., което може да представлява една трета от инвестиционните активи в световен мащаб. Междувременно, според собствените изчисления на ЕС, за да постигне съюзът собствените си цели за климата и устойчивостта до 2030 г., всяка година ще са необходими допълнителни инвестиции на стойност 520 милиарда евро.

Купуват ли се ESG рейтинги?

Анализ на Европейската централна банка от миналия ноември показва, че когато инвеститорите видят по-лош рейтинг, те незабавно наказват участващите компании и очакват допълнителна премия от тях. Този ефект е особено силен в случай на по-малки и не толкова стабилни във финансово отношение компании, както и компании с по-голям ESG риск.

Друг важен аспект е маркетинговата сила на екологизирането, смята Хосе Мария Сан Сегундо, директор на Merco, който следи репутацията на латиноамериканските компании.

Всяка година тази компания съставя списък на 100-те най-отговорно работещи компании в региона. Опитът сочи, че компаниите с ESG рейтинг печелят доверието на обществеността и той е станал част от мерилото за репутацията им.

Винсент Ванделойз, експерт за прозрачност на финансовите правила в Brussels Finance Watch, квалифицира регламента като добър компромис.

Компаниите, които се занимават с изготвяне на ESG рейтинги, са обвинявани, че нямат еднаква система от критерии и понякога тяхната оценка може неволно да насърчава грийн уошинга. Според експерта Силвия Мерлер от Algebris Investments има нужда от подобряване на прозрачността на ESG рейтингите, както и от съвместимостта на оцените на различните оценяващи компании.

Германският евродепутат Расмус Андресен също казва, че на практика е възможно няколко компании от един и същи тип да получават оценки по ESG, които преувеличават тяхната екологична и социална отговорност.

Именно затова се налага и сега одобрената регулация на агенциите, които дават ESG рейтингите, за да може действително европейският бизнес да се развива устойчиво като щади околната среда, има социална и управленска отговорност и постига резултати в полза на икономиката и обществото.

Още новини