Начало Новини Актуално Как да засилим имунната си система през зимата?

Как да засилим имунната си система през зимата?

Актуално

Когато настъпи сезонът на простудите, все по-често се сещаме, че идва зимата и е време да помислим как да засилим имунната си система. В нито един медицински справочник няма да намерите диагноза простуда. Във всекидневието хората наричат така много вирусни заболявания, разбира се на първо място грипа и настинките. А само вирусите, които предизвикват настинка, са повече от 250.

Лечението на простуда-та не зависи от названието на вируса, а профилактиката - още по-малко. Затова трябва да укрепим имунитета си. Съвети може да ви даде всеки. Един ще ви препоръча чесън и червено вино, друг - друго.
Най-лесните начини за безопасно модулиране на имунитета са правилното хранене и живите витамини, т.е. това, което ни дава природата.

МИРИЗМИ
Чесънът, лукът, евкалиптът са прекрасни фитонциди - натурални антисептици, които прочистват кръвта от вредните микроорганизми. Независимо дали ядем тези продукти или ги използваме под формата на есенция в ароматизираната свещ, всичко трябва да бъде с мярка. Например, прекалената употреба на чесън е вредна за страдащите от язва.

ЗАКАЛЯВАНЕ
Използването на студен душ, къпането в открити басейни през есента е форма на стрес, на който организмът реагира с изхвърлянето на голямо количество антитела. Те действат до 48 часа и са своеобразен неприкосновен запас, който не трябва да се изразходва постоянно, за да не се изхабят резервите на имунната система. Затова закаляването трябва да бъде умерено. Препоръчително е всяка сутрин да взимате душ, постепенно понижавайки температура на водата от 30 до не по-малко от 15 градуса.

ФИТНЕС, БАСЕЙН
Фитнесът влияе много добре на работата на имунната система-тренира кръвотока, извежда продукти те на разпада, засилва възстановителните процеси, не позволява на млечната киселина да се натрупва в мускулите. Плуването пък е спорт, който не натоварва рязко мускулатурата, не води до прегряване. От друга страна той равномерно ангажира всички мускулни групи и действа общо укрепващо.

ЕНДОРФИНИ
Положителни емоции - нови впечатления, смях, целувки и прегръдки - това са все идеални форми за укрепване не само на психиката. Чист въздух, сън и секс - едва ли има нужда от каквито и да било коментари.

АЗБУКА НА ПРИРОДНИЯ ИМУНИТЕТ

Витамин А
- Продукти с растителен произход: моркови, цитрусови.
- Продукти с животински произход: краве масло, сирене, яйца, черен дроб.
Бета-каротин
-  Продукти с растителен произход: моркови, магданоз, спанак, диня, домати, зеле, аспержи, броколи, кайсии.
Витамин В1
- Продукти с растителен произход: суха бирена мая, овесени кълнове, ядки, зеленчуци със зелен цвят.
- Продукти с животински произход:  месо,  черен дроб, яйца, мляко, риба.
Витамин В9 (фолиева киселина)
- Продукти с растителен произход: ядки, зеленчуци със зелен цвят, бобови растения, банани, портокали.
- Продукти с животински произход: яйца, месни суб-продукти.
Витамин В12
- Продукти с растителен произход: дрожди, морски водорасли.
- Продукти с животински произход: черен дроб, бъбреци, хайвер, яйца, сирене, мляко, извара, месо, риба.
Витамин С
- Продукти с растителен произход: шипка, чушки, цитрусови плодове, касис, различните сортове зеле, ягоди, лапад.
Витамин D
- Продукти с животински произход: мляко, яйца, риба, мазни видове риба.

Още новини