Начало Новини Актуално Как да се предпазим от комарите?

Как да се предпазим от комарите?

Актуално
комар комари

В страната ни няма качествен мониторинг и ранна превенция срещу комарите, смятат специалисти. Българинът сравнително рядко се обръща към лекар, обикновено когато бъде притеснен от по-необичайния вид на ухапаното място. Лечението на поражения от незаразен комар е с противоалергични средства.

Съветите на лекарите са да се правят локални компреси от спирт и студена вода в равни части, да се пият противоалергични таблетки и да се маже локално с противоалергични кремове.
В аптечната мрежа има разнообразни видове спрейове и лосиони за предпазване от ухапвания с различна продължителност на действие - 4-8 часа. Цените им варират между 7 и 10 лева. Има и машинки - с таблетки или с течност, електрически спирали, които пазят в различен диапазон от нашествие на инсектите. Те се търгуват между 5 и 10 лева, уточнява вестник Национална бизнес поща.

Има и гривни за ръка или крак, които също гонят комарите. Според указанието, те имат срок на годност2 месеца, ако след употреба се запечатват в плика. Цената им е 7 лева, предлагат се както за възрастни, така и за деца.
Реакцията и повлияването от ухапване е индивидуална, коментира д-р Милена Василева, завеждащ Спешно приемно отделение при МБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович -Стара Загора. Ако пациентът е алергичен, отокът ще спадне по-бавно. В момента в Спешно отделение най-много са случаите на ухапани не от комари, а от стоножки, паяци, оси и пчели. Но това не е необичайно, всяка година в този период е така, обяснява д-р Василева.

Още новини