Начало Новини Актуално Кадер Абдола ще представи романа си Къщата на джамията в Стара Загора

Кадер Абдола ще представи романа си Къщата на джамията в Стара Загора

Актуално
Къщата на джамията

Кадер Абдола ще гостува на България от 23 до 27 април и ще представи романа си Къщата на джамията в Стара Загора на 27 април 2012 (петък), от 18:30 часа, в Регионална библиотека Захарий Княжески. Кадер Абдола е явление в съвременната холандска литература.

В своя магнум опус той разказва съвременната история на Иран по необикновен начин чрез съдбата на едно влиятелно семейство, обитаващо разкошната къща, която управлява градската джамия в Сенеджан от осем столетия. Къщата на джамията е многопластов разказ за богатството на иранската култура, сърцето на исляма и границите на човешката издържливост, съобщиха от ИК Жанет 45.

Номинирана за Любимата холандска книга на всички времена (второ място). Над 300 000 екземпляра са продадени в Холандия. Преведена е на 25 езика.

Защо?
Написах тази книга за Европа. В нея става дума за изкуство, за религия, за секс, за влиянието на радиото и телевизията. Отдръпвам завесата и показвам исляма като начин на живот. Видяното ще ви просветли. В Къщата на джамията съм вградил и стихове от Корана. Духът на Корана като книга – не като религиозно указание – е изключително важен за мен. Исках да разбуля кроткия, домашен ислям, не радикализирания ислям, казва Кадер Абдола.

Още новини